Тигр і буйвіл

16-07-2016, 10:35 | Китайські казки

Розповідають, що тигр і буйвіл колись були більшими друзями. Жили вони по сусідству й дуже любили один одного. Буйвіл усім розхвалював тигра, а той не раз запрошував буйвола погуляти разом з ним і розважитися. Під час цих прогулянок тигр завжди сидів у буйвола на спині, і буйвіл дуже цим пишався. Одного разу друзі відправилися на прогулянку й зустріли череда корів. Побачивши буйвола й тигра, корови запитали:

- Чому ви разом?

- Ми дружимо! - відповів буйвіл.

- Не дуже-те ви підходите друг до друга! - сказали корови.

Але тигр і буйвіл цього вже не чули, тому що промчалися вперед. Незабаром вони порівняли з табуном коней.

- Чому ви гуляєте разом?- запитали, побачивши їх, коня.

- Так ми друзі! - знову відповів за обоє буйвіл.

- Дивна дружба, щось вона нам не подобається! - прокричали їм коня, але тигр і буйвіл, не слухаючи їх, помчалися ще швидше.

Потім вони зустріли з отарою овець. Подивившись на них, вівці запитали:

- Що ви робите вдвох?

Буйвіл уже знав, що вони теж скажуть: Ви один одному не підходите! або Нам така дружба не подобається! Тому він відразу ж крикнув:

- Ми з ним друзі, а вам-те що за справу?

Та, не чекаючи відповіді, він пронісся повз. Незабаром після цього тигр і буйвіл переселилися у різні місця: тигр перебрався у гори, а буйвіл став жити на березі ріки. Та вони перестали зустрічатися.

Але ось якось раз буйволові захотілося побачити тигра, а тигр у цей час розв'язав відвідати буйвола. Та обоє, не змовляючись, пустилися у шлях. Сім днів і сім ночей пройшов кожний з них без відпочинку. На восьмий день ранком вони зустрілися, і обоє дуже здивувалися. Старі друзі розговорилися.

- Братик, куди ти йдеш? - запитав тигр.

- Іду з тобою побачити, брат! - відповідав буйвіл.- А ти куди зібрався?

- Та я до тебе у гості йду! - сказав тигр. Вибрали вони містечко у дороги, присіли відпочити, побалакали про те, про сем. Раптом тигр і говорить:

- Братик, я йшов сім днів і сім ночей, нічого не їв, у животі у мене порожньо.

Давай-но, братик, я тебе знімання! А буйвіл йому у відповідь:

- Дорогий брат, я теж провів у дорозі сім днів і сім ночей, теж голодний жахливо, але що робити? Давай краще розійдемося по будинках, і кожний нехай пошукає собі чого-небудь на обід. Але тигр знай повторює своє:

- Дозволь мені, братик, з'їсти тебе!

- Ми ж друзі! - дивується буйвіл. - Як же ти можеш мене з'їсти?! А тигр від голоду вже й слину пустив:

- Братик, ну дозволь, втретє тебе прошу! Ти ж мій старший брат, виходить, повинен мене нагодувати! Дозволиш - я знімання тебе, не дозволиш - однаково знімання!

- Ну, раз ти так прагнеш їсти, я згодний, - спокійно відповів буйвіл.- Але колись ти повинен із мною поборотися! Переможеш - можеш мене з'їсти, програєш - робити нема чого: залишишся голодним! Згодний? Почув це, тигр дуже зрадів. Він уважав себе царем звірів, а хіба хто-небудь зможе подужати царя?!

Та обоє сталі готуватися до сутички. Готувалися вони сім днів. Тигр пішов у гори, зібрав побільше ліан і обмотав їх навколо тіла. А буйвіл відправився у поле й заліз у яму з рідкою глиною. Він полежав там, повалявся, а потім виліз і став грітися на сонце. Коли глина засохла, буйвіл знову влігся у яму. Так він робив доти, поки не покрився глиняною кіркою у кілька шарів. На восьмий день тигр із буйволом зустрілися у призначеному місці.

- Ну, брат, хто перший буде нападати - ти або я? - запитав буйвіл.

- Звичайно, я! - відповів тигр.

- Добре! Спочатку ти три рази кусни мене, а потім я три рази буцну тебе!

Тигр приготувався, розкрив упасти й щосили вкусив буйвола. Але той навіть нічого не відчув: адже тигр відкусив тільки грудка глини. Тигр куснув буйвола у другий раз - і знову лише кому сухої глини відвалився. Втретє кинувся тигр на буйвола - і втретє посипалася з боків буйвола глина, а сам він залишився цілий і непошкоджений.

Настала черга буйвола. Ударив він тигра своїм довгим рогом - лопнули на тигрові ліани. Ударив у другий раз - усі ліани впали на землю. Ударив втретє - випустив йому кишки. Отут тигр і издох. А буйвіл подивився на нього й сказав:

- Зрозумів я тепер, що друзів треба вибирати обачно! Надалі й дітям і онукам своїм замовлю з тиграми дружбу водити!

З тих пір буйвіл і тигр - вороги. Якщо буйвіл побачить тигра, він буцає його рогами; а якщо тигр помітить буйвола - обходить стороною, кусати боїться!

Зараз ви читаєте казку Тигр і буйвіл