Дві жінки на лісовому стійбищі

13-10-2016, 17:20 | Кетські казки

Жінки восени залишилися у бангусь. У однієї четверо дітей, у іншої двоє. Та, у якої двоє дітей, - ще молода. Увечері вона шуми піднімає: грудей витягнеться, трясе їх, сміється. Інша жінка її боятися стала - така вона дурна.

Одного разу ввечері сидять, чують - двері відкривається, у багаття хтось дме. Старша дітей уклала, місце, де голівки їх містяться, загородила, закрила. Хтось запитує:

- Дитинки, можна до вас? Та, що старше, говорить:

- Заходь, заходь!

Увійшла страшна1. Молодша піднялася, вийшла, сказавши:

- Я принесу жир, сало.

- Спасибі, дочка.

Та, що старше, говорить:

- Я теж принесу. Страшна їй говорить:

- Ти сиди тихо.

Жінка відвернулася, за пазуху дітей заштовхала, говорить:

- Порсу ще принесу.

Вийшла, посвітила собі, слід побачила. Кал замість порси принесла. Доотем бам уважала, що всі її бояться. Старша вийшла, лижі надягла, пішла. Молода із салом, жиром іде; лемент, шум у бангусь чується - доотем бам убила дітей і цю жінку. Кишки розвісила на тичинах там, де сиділа. Голови дітей на кінці очажних ціпків помістила, а її голову - у середину кострища. Старша до охотившимся людям прийшла, усе розповіла. Чоловік молодої жінок пішов у бангусь, тільки голови побачив. Пішов шукати доотем бам. Шукає, тільки чує її лемент:

- Ху-Ху!

Уночі сама прийшла до нього, розмови з ним затіває; до ранку проговорили. Ранком він став клей варити, говорить:

- Лижу зламав, допоможи полагодити! Вона сидить, усе бурмоче:

- Мамалла, мамалла!

Побрала вона хйтин, стала клей розігрівати. Він велів ближче до вогню лійку поставити. Вона не ставить. Втретє просить лійку ближче до вогню поставити.

- Я боюся вогню, як підійду!

Вона нагнулася, він відмовами її піддяг і у вогонь штовхнув. Від неї усе мошки, комарі пішли. Вона заревіла. Він говорить: - За дружину свою караю.

Так від неї вся капость пішла. До цього земля чистої була.

Зараз ви читаєте казку Дві жінки на лісовому стійбищі