Як жінка з орлом жила

21-09-2016, 14:27 | Кетські казки

Жили старий з бабою, у них була одна дочка. Весна прийшла, з півдня орли прилетіли, стали гнізда вити. Тільки один орел собі гнізда не робить, він увесь час кружляє над чумом старих. Дівчинка на вулиці відіграє, а орел угорі парить. Орел крила склав і як камінь униз упав. Дівчинку пазурами схопив і нагору полетів. Орел до озера прилетів, униз спустився, дівчинку на березі посадив. Дівчинка сидить, плаче, орел ходить, про неї головою треться. Дівчинка заспокоїлася, перестала плакати. Подивилася - великий кам'яний чум коштує. Орел до свого чуму підійшов, двері відкинув, потім до дівчинки повернувся, головою став кликати її у чум. Дівчинка встала, у чум увійшла. У чумі вогонь горить, на тагані казан висить, у казані м'ясо вариться. Вона села. Орел назовні вийшов, там про землю вдарився, чоловіком став. Він у чум зайшов, як з води вийшов, з нею рядом сіл, дівчинці сказав:

- Зніми казан.

Дівчинка казан зняла, м'ясо вичерпала, вони є сталі. Орел їй сказав:

- Я тебе приніс, щоб ти була моєю дружиною. Тепер ми разом жити будемо. Вони спати лягли, жити сталі. Щоранку орел вставав, назовні виходив,

Про землю вдарявся, орлом ставав і на полювання летів. Він своїй дружині багато звірів приносив, вона будинку їду готовила, шкіри м'яла, шуби, унти, рукавиці робила. Осінь прийшла, орли на південь летіти зібралися. Орел своїй дружині говорить:

- Я на південь полечу, а ти тут зимуй, тут холодно, я тут змерзну. Дівчинка заплакала. Він їй сказав:

- Навіщо плачеш, я повернуся, я у орлиному місяці повернуся. А жінка говорить:

- Що я їсти буду? Зима довга!

Він із хвоста перо вирвав, своїй дружині віддав, сказав їй:

- Бережи це перо, коли їсти буде нема чого, ти це перо повари, суп вийде.

Орел на південь полетів, вона одна залишилася. Вона перо побрала, у ганчірку загорнула й під подушку поклала.

Зима прийшла, у неї продукти скінчилися, вона голодувати стала. Вона казан повісила, води у нього налила, вогонь розвела, у воду перо поклала. Вода закипіла, смачним супом запахло. Жінка села є, чує - зовні хтось ходить. Двері відкрилися, жінка ввійшла. Жінка у багаття села, дружина орла подивилася - а це ковбасам. Ковбасам сказала:

- Удома у тебе чоловіка ні, на полювання ти не ходиш. Чим живеш, звідки у тебе такий жирний суп?

Жінка сказала:

- Давай поїмо.

Вона м'ясо вийняла й перо теж дістала. Вона перо стряхнула й під подушку сховала. Ковбасам усе бачила, але нічого не сказала, мовчачи їсти стала. Ранком жінка за дровами пішла. Ковбасам прийшла у чум, пошукала, перо під подушкою знайшла, у вогонь кинула, а сама пішла. Жінка із дровами повернулася, а пера немає. Вона подивилася, а біля чуму, виявляється, ковбасам ходила. Жінка сама полювати стала й так до орлиного місяця дожила. Орли прилетіли, а її чоловіка немає. Вона чекає, коли чоловік її повернеться. Одного разу ранком жінка на берег озера спустилася, дивиться - по снігові орел іде, пір'я на ньому обгоріли, обвуглилися. Він своїй дружині сказав:

- Навіщо ти мене спалила? А вона йому сказала:

- Не я тебе спалила. Ковбасам твоє перо спалила.

Зараз ви читаєте казку Як жінка з орлом жила