Про сестру Вихру

9-10-2016, 16:28 | Кетські казки

Жили дві сестри, жили вони у невеликому стійбищі. Їхній чум коштує осторонь від стоянки. Вони завжди разом - разом сплять, разом дрова рубають. чи Довго жили, чи мало. Старша сестра сказала Айсе:

- Я зараз піду у ліс. Ягода, напевно, уже поспіла. Ти лягай спати,

Ковдрою укрийся наглухо. Будь-чий шерех почуєш, не подавай ні найменшого звуку.

Айса відразу лягла. Скільки-Те часу вона пролежала, зовні чує якийсь шерех. Айса тихо лежить. Хтось відкриває двері. Тихенько зайшов, у вогнища сів. Айсу охопило цікавість. Вона підняла тихенько кінець ковдри. З-під ковдри поглядає: страшно, страшно. Це якась жінка похилого віку сидить. Вона на людину не схожа. У Айси мигнула думка: "Це сестра Вихру". Айса здригнулася, ковдрою повільно наглухо закрилася. "Ця, - про себе думає, - тепер мене з'їсть". А сестра Вихру догадалася, що жінка не спить. Їй говорить:

- Вставай, я тебе не знімання.

Айса знову стислася у грудку. Сестра Вихру кинулася на неї, кінець ковдри зірвала, подивилася на неї.

- Ти, - вона говорить, - дуже гарна. Ти будеш дружиною мого брата, я тебе не знімання.

Айса сказала:

- Не прагну, не прагну. Ви - людожери.

Скоріше ковдрою закрилася. Сестра Вихру, недовго думаючи кинулася на неї, стала її лоскотати, залоскотала. Айса у непритомність упала. Скільки-Те часу пройшло, вона опам'яталася, навколо себе подивилася. Бачить-У якімсь новому місці опинилася. Чум такий величезний, вогнище довге. За вогнищем спереду сидить чоловік, брат Вихру, гарний вид у нього. Позаду сидить та жінка, яка мене3 лоскотала. У вогнищі жарять м'ясо. З рожней стікає жир. Брат Вихру жує сире м'ясо, з рота його кров стікає. У Айси усе тіло стислося. Брат Вихру їй говорить:

- Ти тепер будеш моєю дружиною.

- Ніколи твоєю дружиною не стану, ви - людожери!

- Я на твою частку м'ясо всяких земляних птахів принесу.

Чи Мало, чи багато часу пройшло, цей брат Вихру про землю вдарився, крабоми вдарив про землю, як птах став. У димовий отвір вилетів, за хмари нагору полетів. Там, де він сидів, з'явилася шкіра змії, схожа на шкіру блискучого звіра. Брат Вихру сказав Айсе:

- Ну, тепер ми спати ляжемо.

Айса вночі спить, бачить сон: старша сестра їй говорить:

- Ти за брата Вихру заміж не виходи. Ти будеш людожерів родити, а їх на землі й без твоїх повно. Ось, сестра, як зроби: ти побери у сестри Вихру шкіру, спали її, він тоді літати довго не зможе, а як приземлиться, від розриву серця вмре.

Айса прокинулася, подивилася - зміїна шкіра лежить. Сестра Вихру

Догадалася, що дівчина щось погане задумала. Скоріше схопила шкіру свого брата, швидко за пазуху заштовхнула. Айса подумала-подумала: "Що мені з нею робити?" Небагато часу пройшло, догадалася: "Вона мене лоскотала!" Кинулася до неї, позад неї піймала, ногами стисла, стала лоскотати. Лоскотала, лоскотала - сестра Вихру у непритомність упала. Айса кинула її на спину, подивилася - та, очевидно, умерла. Через пазуху у неї зміїну шкіру витяглася, віддихалася. Потім вона велике багаття зробила, шкіру у вогонь кинула, зверху дрова поклала. У цей час брат Вихру літає вгорі за хмарами. За якимось небесним краєм м'ясо різних земляних птахів шукає. Почуває: на землі щось погане відбувається. Наблизився до землі. Із землі люди дивляться: "Ой, ой, які хмари дощові приземляються". Небагато часу пройшло, він крилатим птахом став, його крила гримлять, шумлять, начебто лід тріскотить. Скоро з його крил пір'я посипалося. На горах, куди падало пір'я, утворювалися лійки. Де пір'я падало, там озера утворювалися.

Як тільки він приземлився, його серце розірвалося, він умер. Люди догадалися, що людожер умер. Айса сказала:

- Тепер я піду на свою батьківщину. Прийшла на свою землю, сестрі розповідає:

- Шкіру людожера я спалила.

Айса вийшла заміж за людину зі своїх, народила дітей. Своїм дітям цю казку розповідала. А ви, майбутні, своїм дітям розповідайте. Нехай переходить ця казка з покоління у покоління. Тепер нехай у русских вона буде записана.

Зараз ви читаєте казку Про сестру Вихру