Дячок краде барана

8-08-2016, 15:21 | Російські народні казки

Жив-Був піп, диякон і дячок. Жили-Пожили, до Великодня дожили, а розговітися-те у них нема чим було. Ось диякон і говорить: «Я знаю, на Филимонові у Филимона багато баранів, давай я поїду, украду». А дячок-те говорить: «Так куди ти, злодюжка! Тебе піймають, давай я з'їжджу».

Ну, добре. Ось дячок-те запріг коня, креслешка худі всі, сіл на коня й поїхав. А саме про паску-те сніг станув, а вночі-те пороху напала. Приїжджає до Филимона до хліва, свій коня загортає з усіма саньми, заходить у хлів, схопив барана у Филимона - Те, кинув у сани, а сам на конячку-те й поїхав.

Їде до цвинтаря — у нього баран-те був не зв'язаний, - баран-те та й вискочив на цвинтар так у ліс побіг. Він зіскочив з коня, слідом за бараном погнався. А відомо, у дячка підлоги довгі, шапка висока, котора за сук зачепиться, так возиться з ними, а баран-те пішов. Так барана не міг наздогнати, а баран-те до Филимона втік назад уже.

А Филимон - Те, коли дячок виїхав, чує, що хтось храбался у хлів-те. «Ну, - говорить, - жонка, давай - до скіпу, я, давай, освічу, хто там був».

Ось приходить до хліва, хлів порожній, баранів-те порахував, одного немає. Ось пішов він стежити по тем слідам. Приходить на цвинтар, так кінь у дячка отут була залишена, звідки баран-те втік. «А, - говорить, - що це кінь коштує з усією упряжжю? Поведу», - говорить.

Загорнув коня й виїхав. А цей дячок ганяється за бараном. Чує дзенькіт — Христа треба вечеряти. Прибіг він на те місце, де коня-те була залишена, на тому місці коня-те немає.

Ось він побіг у церкву. Прибігає у церкву, увесь задохся. Його побачив там піп, позаду. Коштує поп-те насереде у вівтарі, а дячок-те у двері зайшов. Піп у нього й запитує: «Украдоша чи ні?»

А той у відповідь: «Украша баша, клаша у сани, ноги не связаша; баша убежаша, а за ним гнаша — не догнаша, приходиша на те місце й того уведоша».

Диякон-Те стоїть на криласі так у відповідь: « Растак - Від, ваша мати, на чому буде рілля орати, треба нова купувати!»

А народ-те коштує, нагинається, молиться. Вони думають, чи що, це проповідь говорять.

Коли диякон-те заматюкался, не зрозуміли, у чому справа. Та усе.

Зараз ви читаєте казку Дячок краде барана