Свідок — стебло ковили

22-07-2016, 12:53 | Курдські казки

Розв'язали два товариші піти у місто на заробітки. У місті вони розійшлися. Один був ледар, він ні копійки не заробив, а іншої, трудівник, одержав багато грошей. Якось вони зустрілися на міському базарі. Трудівник сказав:

- Нам, мабуть, настав час вертатися додому.

Ледар погодився, і незабаром вони відправилися назад у своє село.

По дорозі ледар подумав: Він вертається із грішми. а я ні із чим, люди стануть говорити, що на заробітки, мол, пішли разом, ти повернувся ні із чим, а товариш із грішми. Убьюка я його й заберу гроші. А потім скажу, що не бачив його, адже ми у місті розсталися.

У джерела товариші зупинилися перекусити. Ледар замахнувся на супутника:.

- Я тебе вб'ю.

- Не вбивай, діти у мене маленькі, — заблагав той, — хто їх годувати буде? Бери всі гроші, бог з ними, тільки не вбивай мене.

- Скажи своє останнє бажання, — не піддався на угоди ледар.

- Немає у мене останнього бажання, пощади прошу. Раптом порив вітру приніс до їхніх ніг стеблинка ковили.

- Ніякої пощади, — сказав ледар, — ніяких свідків тут ні, і я вб'ю тебе.

- Нехай ця ковила буде свідком, — встигнув сказати нещасний.

Ледар убив бідолаху, тіло скинув у яму, засипав землею. Коли він повернувся додому, дружина друга й сусіди стали розпитувати його про товариша.

- Я розстався з ним у місті й більше його не бачив. На цьому розпити скінчилися. Пройшло півроку. Якось дружина ледаря пішла до ріки стирати, і чоловік з нею — купатися. Отут піднявся вітер і підхопив стеблинку ковили. Побачив його ледар, розсміявся. Дружина запитала:

- Чому ти смієшся?

- Так просто так, — відповів чоловік.

- Ні, Усе-таки причина - тобто? - не відстає дружина.

- Просто я згадав одну історію.

- Яку, розкажи, може, і я посміюся.

- Ні, цю історію я не можу тобі розповісти.

- Ти повинен її розповісти, інакше я тобі не дружина, ти мені не чоловік.

Бачить ледар — немає виходу, став розповідати:

- Пам'ятаєш, я із другом ходив на заробітки? Ті гроші, які я приніс, заробив він, а не я. Ми разом вийшли з міста, верталися додому. По дорозі я розв'язав убити його й забрати гроші. Коли ми підійшли до джерела, я дістав ніж і запитав, є чи у нього яке-небудь останнє прохання. Але він тільки молив про пощаду. Я оглянувся по сторонах, чи немає кого навколо, і отут вітер приніс до нас стеблинка ковили. Свідком моєї смерті стане ця ковила, — сказав він наостанку. Я вбив його. Адже у ковили немає ні око, ні мови. Чого мені було боятися? Та ось зараз, побачивши такий же стеблинку, я згадав той день, і мені стало смішно. Яким же свідком може бути ковила?

- Ти правабоно зробив, — відповіла ледареві дружина. Пройшло кілька днів після цієї розмови. Якось чоловік розсердився на дружину й побив її. Вибігла дружина з будинку й стала кликати сусідів на допомогу:

- Сюди, сюди, мій чоловік убив свого друга, забрал його гроші, а тепер прагне й мене вбити.

Зібралися сусіди й стали розпитувати її. Дружина всі їм і розповіла.

Слух про лиходійство ледаря дійшов до падишаха. Велів він привести його. Перед падишахом ледар у всьому покаявся.

Падишах велів йому повернути вдові вбитого гроші, зароблені ним чесною працею, а катові наказав відрубати голову ледареві.

Так стеблинка ковили стала свідком.

Зараз ви читаєте казку Свідок — стебло ковили