Мудрий юнак

4-10-2016, 16:57 | Курдські казки

Один чотирнадцятилітній юнак приїхав з рідних місць у інше місто всього з одним старим мішком. Тут він зайнявся торгівлею, розбагатів. Незабаром він став власником великої крамниці. Іншим купцям це не сподобалося, і пішли вони зі скаргою до падишаха:

- Якийсь незнайомець прийшов у наше місто із драним мішком. Він був злиденним, а сьогодні він багатій, побудував собі такий високий палац, що на верхньому поверсі півнячого лементу але чутно. Покупців наших він переманив до себе, тепер, наші крамниці пустують, а у нього повно народу. Або вижени його з нашого міста, пли ми закриємо наші крамниці й не будемо торгувати.

- Приведіть його до мене, — велів падишах слугам.

Привели слуги юнака.

- Ти знаєш, навіщо я покликав тебе? - запитав падишах.

- Будь у здоров'ї, падишах, я тебе слухаю.

- Я знаю, що ти прийшов у наше місто з одним старим мішком, мені розповіли твою історію. Купці просять виселити тебе з міста, ти переманив у них покупців. Набивай-но мішок своїми коштовностями, рубінами, перлами й іди від нас. Ослухаєшся, велю голову відрубати.

- Падишах, будь у здоров'ї, моє життя ти маєш право, я наповню мішок дорогоцінними каменями й покину місто, але у мене до тебе прохання. Я приїхав сюди чотирнадцятилітнім юнаком. Тепер мені двадцять років. Перетвори мене знову у чотирнадцятилітнього, і я виїду звідси навіть без коштовностей.

- Я бачу, ти людей розумна. У одному з куточків моєї країни є місце, де люди не коряться мені: розбійничають, данину не платять. Ти зможеш із ними впоратися, якщо я зроблю тебе кази й пошлю туди?

- Будь у здоров'ї, падишах, я згодний, але колись виколи мені ока.

- Але чому? Мені тебе жалко.

- Ні, ти повинен засліпити мене. Ти знаєш, чому народ не слухається тебе? У країні багато хабарників. Багатії кривдять бідняків, б'ють їх. Засліпи мене, щоб я не бачив, хто бідний, а хто багатий, тоді я буду слушним суддею.

Падишах наказав виколоти йому обоє ока й відправив його у той куточок своєї країни, де люди не корилися падишахові. Та незабаром по всій країні рознеслася поголоска про справедливість сліпого кази.

У країні ж запанували спокій, процвітання й мир.

Зараз ви читаєте казку Мудрий юнак