Цар-Удав

22-09-2016, 17:04 | Китайські казки

Давним-давно лежали у горах Чанбайшань вічні сніги так ліс глухий, дрімучий ріс, куди сонечко не заглядало. Водилися у тому лісі вовки, злі гади й отрутні тигри так барси, людська нога там і не ступала.

Жив у той час юнак по прозванню Лю Юний-Цзюнь — Лю Вічно Прекрасний. Жив у самого підніжжя гір, і усе у роді у нього промишляли полюванням. Дід був відмінним стрільцем. Своє мистецтво він передав батькові, батько — синові. День і ніч тренувався юнак, і, коли йому сімнадцять годков зрівнялося, міг управлятися з важенним луком у триста цзиней вагою.

Щодня відправлявся юнак на полювання, верхи на коні мчався по заростях у підніжжя гори, але жодного разу не заходив у глухий, дрімучий ліс, який ріс нагорі. Був юнак сабоним, спритним і сміливим, нічого не боявся. А у гори не ходив, щоб не ослухатися матері, не засмутити її, не розсердити.

Щораз, коли він збирався на полювання, брав у руки свій тугий лук, наповнював сагайдак гострими стрілами й підхоплювався на коня, матір виходила з будинку, брала коня за вуздечку й говорила:

- Один ти у мене, синок! Запам'ятай міцно-преміцно, що я тобі скажу: можеш полювати у підніжжя, а вглиб не заходь. Так дід батькові твоєму покарав, а батько тобі заповів.

Від'їде юнак далеко від будинку, обернеться, а мати усе у воріт коштує, вслід ньому із тривогою дивиться.

Часом Лю Юний-Цзюню видалося, що мати надто боягузлива так боязка, він пробував суперечити, але вона так гірко, так жалісливо плакала, так міцно тримала вуздечку, що юнакові доводилося два, а то й три рази просити прощення, давати обіцянку не ходити у гори, тільки тоді мати відпускала його. Лю Юний-Цзюнь був шанобливим сином, не праг розбудовувати матір і ніколи не заходив у гори. Але йшов час, з кожним роком юнак ставав усе більш митецьким мисливцем. Знудило йому полювати у підніжжя гори, і став він часто подумувати про те, як би далі піти. Ось і двадцять йому зрівнялося, ще міцніше він став. Не стерпів якось і запитує мати:

- Скажи, тому не пускаєш ти мене у гори? Може думаєш, поганий я стрілок, боїшся, що тигр мене з'їсть? Але ж не один десяток тигрів у мене на рахунку!

Зітхнула отут мати й відповідає:

- Виріс ти, синок, більшим став, так що розповім я тобі всю правду. Знаєш, як умерли твої дід і батько?

Подивувався юнак, запитує:

- Хіба не хвороби їх перевели?

Відповідає мати:

- Не знаєш ти, синок, що їх обох величезні удави перевели. Після смерті батько весь спухнув і почорнів — це від зміїної отрути.

Сказала це мати, сльози витерла й знову говорить:

- У горах Чанбайшань одні удави живуть, ось і бояться люди у гори ходити. Понадіявся твій дід на своє мисливське уміння, впятером із братами у гори прийшов, тут і осіли. День за вдень вели вони з удавами війну, вуж і не знаю, скількох з луків застрелили, та ще багато залишилося. Часто ночами нападали на них змії, чотирьох братів загубили, один дід твій живий залишився. Поубивал він усіх зміїв окрест гори, для полювання ці місця розчистив, після будинок поставив. Тепер живуть у горах ще два удави — цар так цариця, товщиною кожний з добрий глиняний чан буде, а довжиною у кілька десятків чжанов. Почули вони, що дід твій усіх їхніх синів так онуків поубивал, з гір спустилися дідові мстити. Якось раз дід під горою полював, раптом бачить: зі старої сосни двоє зстрибнули — чоловік і жінка, у чорне одягнені, шапки теж чорні, самі тонкі так високі. Схопили вони коня за вуздечку й говорять дідові:

«Агов, Лю, не підеш ти від нас! Вороги ми твої на віка вічні!»

Це й були цар так цариця зміїні. Сказали, що прагнуть із дідом не на життя, на смерть битися, силами помірятися. Через три дні вмовилися з ним на осипі червоних каменів зустрітися. У зазначений день дід побрав лук, повісив за спину мішечок з їжею, сіл на коня, у гори відправився. А через три дні кінь його на собі додому привіз. Чорний увесь, особа розпухла. Внесла його твоя бабуся у будинок, бачить — губи у нього тремтять.

Виявляється, як виїхав він з будинку, тільки на інший день той осип червоних каменів відшукав. На самому верху там нора зміїна, у норі кільцем згорнулися обоє змія, лежать, безцінний скарб стережуть, два женьшеневих кореня, десять тисяч років тем корінням. Хто зміїв уб'є, три скарби добуде: два женьшеневих кореня так ока зміїні — вони у перлини, що світяться у ночі, перетворюються. Їм теж ціни немає.

Побачили царі зміїні діда, швидше вітри помчалися, на нього кинулися. Роззявили пасти величезні, червоні, ну, прямо тази із кров'ю, дух отрутний випустили, на десять чжанов окрест міг той дух людини загубити. Вистрілив дід, стрілу випустив влучну, сабону, догодила вона паную зміїному прямісінько у голову. Звалився він у нижнього краю осипу, з очей зник. Натягнув дід лук, швидко, ну, прямо як вогонь біжить, другу стрілу праг пустити. Повільно казка позначається, так швидка справа робиться. Тільки підповзла до нього зміїна цариця, отрутою своїм на нього бризнула. Упав дід на коня, помчався кінь до будинку. Далеко відбіг, отут чує дід — розсміявся хтось зло й говорить:

« Цього разу вдалося траву виполоти, коріння висмикнути. Тепер гора Чанбайшань навіки наша. Не посміє більше тут людей з'явитися».

Оглянувся дід, бачить — лежать два удави на червоному осипі, голови нагору підняли, мови висунули — радіють. Виявляється, цар ихний, у який стріла потрапила, живехонек. Бризнула на нього цариця водою із джерела, яке під горою б'є, ожив змій. Вода з того джерела мертвих могла пожвавлювати. Дід твій незабаром помер, адже на кого отрута пануючи-удава потрапить, той вуж не мешканець. Перед смертю дід сказав твоїй бабусі:

«Виросте син, нехай за мене помститься. Тільки помни: повинен він гарненько вчитися, не відпускай його у гори, поки не навчиться з одного лука разом дві стріли випускати так сто зі ста вибивати. А так піде, дарма себе загубить. Міцно-преміцно запам'ятай мої слова».

Коли дід умер, батькові твоєму дванадцять зрівнялося. Бабуся спершу нічого йому не розповідала, тільки, коли йому вісімнадцять минуло, усю правду відкрила. Праг батько відразу у гори податися, мстити, так не вмів разом дві стріли з лука випускати, і став він з тієї пори щодня з луком і стрілами вправлятися. Тобі вуж дванадцять минуло, йому тридцять, а усе не міг він двома стрілами вистрілити.

Говорить якось батько:

« До самої смерті не навчуся я дві стріли разом випускати, а помститися повинен. Піду я у гори, коли не відвертаю, у пащі удава загину. Сина бережи, нехай, коли виросте, за мене помститься».

Повісив батько лук за спину, у сагайдак стріл понатикав, їжі побрав, сіл на коня й у гори відправився. На третій день кінь твого батька додому на спині приніс. Чорний увесь, особа опухла, загубив батька духом отрутним зміїний цар.

Приїхав батько у гори, удалечині червоний кам'яний осип побачив, на осипі два величезні удави у кільце згорнулися. Удень батько у траві схоронився, тайкома за удавами поглядав. А як ніч прийшла, загорілися зміїні очі яскравим світлом — ну, прямо чотири величезні ліхтарі, осип освітили, видне навколо, немов білим днем. Ніяк не підійдеш до удавів. Тільки розвидніло, захотіли удави є, пасти роззявили, усіх звірів на чи трохи окрест заковтувати сталі, навіть тигрів і кабанів. А коли сонце високе піднялося, притомилися цар із царицею, ока закрили, задрімали. Усім серцем праг твій батько помститися, хоробро вперед поповз. Так треба ж було, щоб у це саме час кінь його, який усю ніч прив'язаний до дерева стояв, з голоду заіржав голосно. Бачать удави — людей у гори прийшов помста зробити. Витріщили ока, пасти величезні роззявили, зміїний цар спереду, на батька кинулися. Випустив батько одну стрілу — звалився цар. Тільки знову зібрався лук натягнути, другу стрілу пустити, чує — засичало щось. У ту ж мить батько у повітрі опинився, після начебто у чорний мішок провалився. Відразу зрозумів, що у черево пануючи-удава потрапив. Вихопив він ніж через пояс. Ударив три рази, а може, п'ять, діру у зміїному череві зробив, швидко на коня підхопився, помчався додому. Раптом чує — цар-удав за спиною у нього говорить:

«А гора Чанбайшань як була наша, так і залишилася».

Незабаром батько твій умер. Тобі тоді дванадцять годков було. Перед смертю покарав:

«Убити потрібне царя-удава, а то не буде вам життя від нього. Вели синові помститися за мене, коли виросте».

Отямитися не встигнули, умер батько, багато з тієї пори років пройшло, ростила я тебе, а сама сльози так піт пригорщами мірила. Так невже допущу, щоб цар-удав загубив тебе даремно?

Вислухав Лю Юний-Цзюнь цю сумну історію, зрозумів, чому його мати у гори не відпускає. Тільки не злякався юнак, навпаки, розв'язав будь-що-будь у гори піти, помститися удавам. Відвертає з полювання, пообідає, біля будинку тренується: лук натягає, стріляє. Товста висока береза йому замість мішені. Став він спершу вчитися стрілами листи наскрізь пробивати, потім прийнявся їх з дерева збивати. Декількох місяців не пройшло, а береза гола коштує, ні листочка на ній не залишилося.

Після став юнак з ножем тренуватися. Ліс сосновий перед будинком йому замість арени. Вивчився юнак одним ударом ножа сосни товщиною з руку рубати. Після сноровил з одного змаху сосни із чашку товщиною валити. А вуж наостанку міг дерево у обхват товщиною враз знести. Після став він вчитися стрибати так бігати. Спочатку міг здолати з ходу тільки невеликий пагорб так через вузьку річечку перестрибнути. Потім на високу гору легко вибігав, широку ріку одним махом перестрибував. Усьому вивчився, а ось дві стріли враз випустити не може.

Засмутився юнак. Бачить мати — син смутний ходить, запитує:

- Що, синок, зазасмучувався?

Відповідає Лю Юний-Цзюнь:

- Ніяк не вивчуся разом дві стріли пускати, як же зможу я у гори піти за діда й батька помститися?

Провела мати ласкаво рукою по його волоссях, утішати стала:

- Не тривожся, хлопчик! Правду говорить старе прислів'я: на вогні й свиняча голова розвариться. Стараньем так терпеньем будь-яка справу злагодиш. Не вистачило у твого батька терпіння, ось він і загинув. Нехай це послужить тобі уроком.

Вилучив Лю Юний-Цзюнь низько голову — права мати, нічого не скажеш. А мати й говорить:

- Вчися, синок, поки не перевершив батька й діда у вправності військової так у уміння. Вчися — усього досягнешся. Завзятістю будь-яка справу здолаєш!

Вислухав юнак мати, і рішучість його у сто крат більше стала.

Схопив він лук зі стіни, з будинку вийшов, ще усердней став вчитися.

Весна осінь поміняє, ранок — вечір, а юнак усе стріляє, усе тренується. Оглянутися не встигнув — три роки пройшло. З кожним днем його стріли усе точніше по меті б'ють. Вивчився нарешті дві стріли разом пускати — два аркуші з дерева збивати. Радіє, чує: близький день мести. Але краси, як говориться, без вади не буває. Стріляє він, стріляє, так не завжди у мету попадає, з десяти вісім, ну якнайбільше дев'ять вибиває. Тільки багато у юнака терпіння: вчиться він, вчиться, а мати, дивлячись його, радіє й говорить:

- Тобі й насправді нічого для матері не шкода: ні крові, ні серця.

Відповідає юнак:

- Не тривожся, матінка! Скільки треба, стільки й буду вчитися, нізащо не кину!

Та ось одного разу вправлявся юнак до напівночі, притомився, на землю звалився, заснув. Раптом чує — кличе його хтось по імені:

- Юний-Цзюнь, Юний-Цзюнь, прокинься ж скоріше!

Сіл юнак, очі протер, дивиться: старий перед ним увесь білий, а особа зелена. Коштує старий і говорить тихенько:

- Прокинься, бідний синок, не спи, добрий синок! Гора Чанбайшань твоєї буде!

Запитує юнак:

- А ти хто, дідусь?

Відповідає старий:

- Невже не визнав? Береза я біла, та сама, що біля твого будинку коштує. Скажи, чому тобі допомогти?

Відповідає юнак:

- Повинен я, дідусь, двох удавів убити: пануючи й царицю. Може, порадиш, як краще це зробити?

Закивав старий головою й відповідає:

- Чому можу — допоможу. Тільки змело вперед іди!

Сказав так старий і зник. Подивувався юнак, але отут його знову сон зморив. Прокинувся, дивиться: баба перед ним — особа чорна, рота клювоострий.

Запитує юнак:

- А ти хто, бабуся?

- Невже не визнав? Ворона я чорна, та, що на старій сосні гніздиться, стара ваша сусідка. Скажи, чому тобі допомогти?

Відповідає юнак:

- Бабуся-Ворона! Повинен я двох удавів убити, пануючи й царицю. Порадь, як це краще зробити?

Закивала стара головою й відповідає:

- Хоробрий юнак, чим можу — допоможу. Тільки змело йди вперед, ні про що не тривожся!

Сказала так баба й зникла. А Лю Юний-Цзюня знову сон зморив. Прокинувся він втретє, дивиться: хлопець перед ним, зелений увесь, довгий так тонкий. Говорить хлопець:

- Невже не визнав мене? Я — лоза тисячолітня, та, що на північній горі росте. Уб'єш удавів — добру справу зробиш. Хто у горах живе, усі ради будуть, а я чому можу — допоможу. Тільки змело вперед іди! Неодмінно переможеш!

Сказав так хлопець і зник.

Тільки праг Юний-Цзюнь знову ока закрити, раптом чує — осла хтось поганяє:

- А ну пішов, пішов!

Подивився юнак, а це хлоп'я годков едак чотирьох, а може, п'яти на ослику їде. Білий такий так товстий, у руках червоний мішечок тримає. Брови вразлет, ока веселе, Лю Юний-Цзюню рукою махає й говорить привітно:

- Старший брат, здраствуй! Старший брат, здраствуй!

Після стукнув осла ногами по заду. Помчався осел уперед, полетів. Біжить і кричить: «Е, е!» Підбіг до Лю Юний-Цзюню, зупинився. Піднявся юнак, легенько двома руками побрав хлопчика, з осла зняв і запитує:

- Ти хто, братик?

Відповідає хлопчик:

- Я — скарб, у горах заховане.

Запитує юнак:

- Що за скарб таке?

Відповідає хлопчик:

- Я — корінь женьшеня. Десять тисяч років мені. А стережуть мене царі-удави із червоного осипу. Визволи мене скоріше, добрий юнак!

Говорить юнак:

- Не тривожся, братик! Зазнай малості! Повинен я тих удавів убити.

Запитує хлопчик:

- А знаєш, як вони люті? За день два десятки кабанів так десяток тигрів проковтнуть, сагайдаками так оленями заїдять. Ока витріщать — кожний більше блюда буде, мова висунуть — він довше цілої штуки полотна. Як же ти один їх здолаєш?

Зазасмучувався отут юнак і запитує:

- Що ж мені робити, братик, порадь!

Відповідає хлопчик:

- Не бійся, старший брат, не засмучуйся! Знаю я спосіб, як царів-удавів убити!

Захлопав хлопчик у долоні й запік:

Щоб убити царів-удавів,

Треба свята дочекатися.

А дочекаєшся — рівно опівдні

Отрутою стріли напайки!

Проспівав хлопчик пісеньку, поплескав себе по животу й разом з осликом пропав з очей.

Отямився отут Лю Юний-Цзюнь, поскреб у потилиці, дивиться: Полярна зірка у небі яскраво блищить, виходить, час за північ. Побіг скоріше додому.

З тієї пори твердо повірив юнак, що здолає царів-удавів. Ще усердніше став тренуватися, незабаром міг двома стрілами разом сто зі ста вибивати.

Іде час, уже недовго до Свята дракона. Тривожаться царі-удави: не одну тисячу років лежать вони на червоному осипі, у кільце згорнувшись, а отут раптом лисиця їм доклала: вивчився Лю Юний-Цзюнь стріляти, искусніше нікуди, скоро у гори з'явиться мстити вам. А удави у чотири очі старий женьшень бережуть, як би хто з людей його не викрав.

Почули царі-удави, що сказала лисиця, роз'ярилися, стали з ротів чорний дим випускати, усю гору димом укрили, ну прямо ковпак на неї надягли — нічого не розглянеш. Після сталі удави вогонь із пащі вивергати, щоб усе вщент спалити, що на горі є. Зазасмучувалися отут старі дерева, бояться, як би діти їх і онуки у страшному вогні не згоріли. Вовки, гади, тигри так барси у нори зі страху поховалися. Яструби, і ті не літають над червоним осипом, не прагнуть у отрутній пащі вмерти.

Злобує цар-удав, різне чарівництво у хід пускає. Вітер скажений наслав, грім гримотить, блискавки блискають, того й дивися небо обрушиться, земля розколеться. Мало йому, так отруїв ще отрутою всі гірські ріки — хто води нап'ється, умить умре.

Не злякався Лю Юний-Цзюнь. Як не відговорювала його мати, як не втримувала — усі дарма. У перший день п'ятому місяця повісив на спину торбинку з їжею, підхопився на коня, у гори поїхав. Їде, їде, притомився, їсти захотів, та й кінь голодний, іти не може. Зліз юнак з коня, річечку відшукав, води пригорщу зачерпнув, праг напитися, раптом чує — ворона кричить:

- Кар-нор! У воді отрута, не пий!

Виплеснув юнак скоріше воду, а у роті сухо, аж горить. Раптом звідки не візьмися жаба:

- Ква-Ква, ква-ква! Біжи до кам'яної плити, коли напитися прагнеш, вода там чиста, вода там смачна!

Скакає жаба спереду, Юний-Цзюнь слідом за нею біжить. Прийшли вони незабаром до великого плоского каменю. Юнак себе від спраги не пам'ятає, швидко камінь убік зрушив, а звідти чиста джерельна вода б'є. Зачерпнув юнак пригорщу, напився, начебто заново на світло народився. Сили у ньому додалося, поїв він, коня нагодував так напоїв, передихнув малість.

Отут темніти стало. Праг було Лю Юний-Цзюнь місце собі для нічлігу відшукати, раптом дивиться: печера кам'яна, у печері ліжко, з гілок плетена. Зрадів юнак, увійшов, а пташка мала банчуйняо кричить із дерева, надривається:

- Цюй бу де, цюй бу де, не ходи, не ходи! Там гніздо зміїне.

Вискочив юнак з печери, дивиться: ліжко плетене вся розсипалася, червоні мови з неї повисовивались. Так як багато! Виявляється, ліжко не з гілок — зі змій сплетена була. Чекали вони, поки юнак ляже, щоб до смерті його изжалить, так урятувала його птаха мала банчуйняо. Підхопився Юний-Цзюнь на коня, інше місце для нічлігу шукати відправився.

Їде, їде, дивиться — стовбур старого дерева спереду. Дивовижним він юнакові здався. Голий-Преголий, ні гілочки на ньому, ні листика, а де стовбур надвоє ділиться — дошка поперек лежить. Ось би, думає юнак, на неї влягтися спати, куди як спокійно. Тільки праг він коня прив'язати, наверх залізти, раптом чує — сорока скрекоче:

- Чак-Чак-Чак, наверх не лізь! Чак-чак-Чак! У старому дереві чекає смерть! Чак-чак-Чак!

Зміркував отут Лю Юний-Цзюнь, у чому справа. Швидко від дерева відбіг. Захиталося раптом дерево, разом з дошкою зникло, виявилося — не дерево це зовсім, а удав. Стовбур — його тіло, розвилка на стовбурі — упасти роззявлена, дошка на розвилці — мова величезна. Улігся б юнак спати на дошку, проскочив би прямо удавові у пащу.

Подумати й те страшно! Хльоснув Лю Юний-Цзюнь коня, ладь помчався, удав — за ним. Натягнув юнак тятиву. стрілу пустив, на смерть уразив удава. Колотиться у юнака серце, відразу зміркував, що це цар зміїний удава на нього наслав. Убив юнак удава, уперед скакає, не обернеться — місце для нічлігу шукає. Дивиться: будинок спереду, ворота широко розкриті, у будинку темно. У дверей з кожної сторони по віконцю, у віконцях ліхтарі яскраво-червоні. Думає юнак: звідки у цих горах глухих будинку узятися, коли людська нога тут ніколи не ступала? Знову мабуть цар Зміїний пастку приготував. Хльоснув коня, ладь поскакав.

Уже до того наїздився Лю Юний-Цзюнь, що й сам він і кінь того й дивися від утоми зваляться, а так і не знайшов, де б переночувати можна було. Засумував юнак, раптом звідки не візьмися оленя встало перед конем, шию витягнув, вуха навострил, веселий такий, як закричить:

- Цю-Цю-Цю, цю-цю-цю! Не засмучуйся, є нічліг, цю-цю-цю, є нічліг!

Біжить оленя спереду, Лю Юний-Цзюнь коня поганяє, за ним слідом їде. Незабаром до гірського схилу під'їхали, під горою річка широка тече, у берега обмілина піщана чиста. Прибігло оленя до річки, пісок з копит отряхнув, говорить:

- Не засмучуйся, не тривожся, ляж так спи! Не засмучуйся, не тривожся, ляж так спи!

Зліз юнак з коня, на пісок ліг і вмить заснув. Так притомився, що й не чує нічого. Довго спав, а як прокинувся, дивиться: лежить він на спині у величезної рибини. Вона його на саму середину ріки вивезла й проти плину пливе. Злякався юнак, праг лук так стріли приладити, запитує:

- Риба, рибина, чого тобі від мене потрібне?

Підняла рибина голову, заходила, заграла на ній луска. Зміркував отут юнак, що не обмілина це піщана, а луска риб'яча.

Відповідає рибина, так так ласкаво:

- Поклади, добрий юнак, лук, забери стріли, відвезу я тебе до осипу червоної. Забери стріли, поклади лук, я тобі допоможу гадів отрутних здолати, щоб отрута у ріку більше не пускали, мою рідню не отруювали!

Відлягло у юнака від серця. Забрав він лук так стріли, на ноги встав, коня на вуздечку тримає, на риб'ячій спині пливе. Розправила риба плавці, хвостом вабонула, з попутним вітром уперед кинулася, хвилі розріже. Ось і осип червоний. Зіскочив юнак з риб'ячої спини на берег, коня міцно-преміцно прив'язав, сам у траві схоронився, уперед дивиться. Бачить — скеля вогненно-червона прямо у небо застромилася. А навколо осип кам'яний, дим густий так вогонь лютий. Через вогонь два удави величезних голів висувають, усі чотири сторони оглядають. Зрозумів юнак, що один з них і загубив батька його так діда. Прикро юнакові, що не може він одним махом удавів убити: так полум'я бушує, що до них і не підступишся. Стрілок він влучний, так надто далеко осип, з лука не дістанеш. Розтривожився юнак, а придумати нічого не може. Раптом згадав, що хлопчик на ослику йому говорив: тільки у Свято дракона у самий полудень можна помста зробити. Дивиться юнак на сонце, чекає терпляче. Іде час — крапля за краплею падає, сонце по небу повільно рухається. Ось тінь від дерев прямісінько на південь повернула, раптом небо всі чорними хмарами покрилося, грім гримотить, дощ на землю падає. Такий випадок раз у тисячу років буває. Прийнявся отут юнак стріли отрутою мазати, підхопився на коня, до червоного осипу помчався, голова вся у поті, у коня круп немов водою облитий. Скакають вони, скакають, а до осипу усе ще далеко — не долетять стріли. Отут саме полудень минув, небо знову ясним стало, дощ не ллє, грім не гримить. Прокинулися удави, цар так цариця, зрозуміли, що месник прийшов, ока витріщили, на всі чотири сторони дивляться. Побачили, що Лю Юний-Цзюнь лук натягнув, прямо на них мчиться, як закричать, як закричать:

- Ах ти, раб, за смертю, чи що, прийшов!

А Лю Юний-Цзюнь на коні сидить, не шелохнется, груди випнув, плечі могутні розправив, натягнув лук і відповідає хоробро:

- Це ти, цар-удав, мого діда вбив, це ти батька мого загубив. Помщуся я тобі нині!

Посміхнулися холодно цар так цариця й говорять:

- Агов ти, волосатий хлопчисько, які такі за тобою водяться таланти, що насмілився ти з'явитися нам мстити? Так тебе, мабуть, не вистачить, щоб нам дірки між зубами заткнути. Споконвіку Чанбайшань — гора зміїна, зміїної й залишиться. Хто поласиться на неї, того не пощадимо, з коренем, як траву, висмикнемо.

Перевернувся отут цар зміїний, голову з осипу звісив униз, після сам додолу впав, ледве не пів-лісу придавив. Затріщало всі навколо, аж гори затремтіли. Перевернулася цариця зміїна, голову з осипу вниз звісила, у ріку звалилася. Загуркотіло навколо, вода у ріці до самої середини гори піднялася. А Лю Юний-Цзюнь хоч би трішки злякався! Навпаки — ще сабоней коня поганяє, птахом уперед летить. Мчаться йому назустріч царі-удави, кричать:

- Нап'ємося ми твоєї крівці, м'яса твого покуштуємо, кісточки твої розгриземо.

Відповідає їм хоробрий юнак голосним голосом:

- Розпорю я вам черево, шкіру здеру, ока вирву, щоб перлини добути, які у ночі світяться.

Не стали змії чекати, поки юнак стріли пустить, пасти роззявили, зібралися юнака отруїти духом смердючим, отрутним. Так налетів отут вітер буйний, листи з дерев здув, по небу їх танцювати пустив. Укрили листи старої берези усе небо, сонце сховали, зміям ока застелили, нічого не бачать змії.

Розтривожилися отут цар так цариця, скоріше вуха виставили, почуємо, думають, з якої сторони Лю Юний-Цзюнь прийде, дух отрутний на нього випустимо. А отут звідки не візьмися ворони налетіли — хмара ціла, як стали каркати, по всій горі тільки й чутно: кар-нор-нор! Кар-нор-нор!

Пущі колишнього царі зміїні розтривожилися, думали хвостами змахнути, юнака на смерть прихлопнуть. А хвости їх лоза стара тисячолітня давним-давно міцно-преміцно до землі прив'язала. Наздогнав отут Лю Юний-Цзюнь удавів. Поклав на тятиву дві стріли, разом запекли стріли: coy, coy, паную так цариці зміїним прямісінько у голів догодили. Стали змії від болю по землі кататися, начебто жернова кам'яні, увесь ліс измололи, із землею зрівняли. Після про червоний осип кам'яну битися почали. Загуркотіло всі навколо, понісся осип кам'яний униз, удави так і залишилися на землі лежати. Стріли свої юнак отрутою намазав, ось і подохли удави.

Раптом із самого краю осипу товстий хлопчисько із червоним мішечком вискочив, волосатого ослика на приводу тягне. Цього хлопчиська Лю Юний-Цзюнь у сні бачив. Іде хлопчисько, а сам раз у раз оглядається, осликові своєму кричить:

- Підемо води поп'ємо, підемо води поп'ємо!

Підбіг до хлопчика юнак, червоною ниткою зв'язав його й ослика, умить перетворилися вони у рідкісні скарби, у два корені цілющих: женьшень — людський корінь, так шоушень — звіриний корінь. Побіг юнак далі, вирвав у царів зміїних усі чотири очі — добув скарб рідкісне, перлини, які у ночі світяться.

Настали у горах мир так спокій, трави, дерева, птахи, звірі — усе радіють. Камені й ті головою кивають, посміхаються. Здохли цар так цариця-удави, нікого більше не проковтнуть, нікого не обдурять. Жаби, ворони, пташки банчуйняо, сороки, стара береза так тисячолітня лоза — усе юнака з перемогою поздоровляють, скакають, співають. А юнак їх за допомогу дякує.

Сіл юнак на коня, додому відправився. Почува мати, що син обох зміїв здолав, до грудей його пригорнула, плаче й говорить:

- Удалося тобі, синок, зробити те, чого не змогли твій батько й дід.

З тієї пори до гори Чанбайшань усе більше й більше людей тягнеться, хто полюванням промишляє, хто цілющий корінь шукає. Та усе прославляють хороброго юнака Лю Юний-Цзюня, який удавів изничтожил, усе навперебій про нього розповідають. А коли через багато років люди у ті місця прийшли, де Лю Юний-Цзюнь із удавами бився, осипи червоних каменів уже не було. Тільки камені у горах кров'ю зміїної офарбилися, і назвали люди ті місця Червоною ущелиною. Самі удави у білий камінь перетворилися, двома довгими хребтами витягнулися, і назвали ті хребти Манванлин — хребти Царів-Удавів.

Зараз ви читаєте казку Цар-Удав