Хлопчик з луком

14-07-2016, 12:04 | Керекські казки

Говорять, давно це було, дуже давно. У той час керекского народу ще багато було. Кереки оленними були. Та ось стали з'являтися на керекской землі вороги. Примчаться раптом на швидких оленях, чоловіків поубивают, жінок і дітей із собою відвезуть, оленів поженуть. Керекські жінки у них усяку домашню роботу виконували, а хлопчики при табунах пастухами були.

Ось так і трапилося одного разу. Їхали на оленячій запряжці керек із дружиною й маленьким сином. Два роки хлопчикові було. Батько луком збройний. Та хлопчик теж з луком був. Що раніше починали ходити хлопчикам батьки лучки робили, щоб вправлялися у стрілянині.

Ось так і їхали втрьох: чоловік із дружиною й сином.

Раптом дружина викликнула:

- Ой, що це там?

Чоловік оглянувся. Бачить: слідом за ними як би вихор снігу мчиться. Потім з'явилася оленяча запряжка. Швидко наздоганяти стала..

Догадався чоловік: ворог це. Сабоно погнав оленів. Застрибала по застругах нарта. Та не помітили батько з матір'ю, коли упустили сина. А догадливий хлопчик швидко сховався за заструг і лучок дістав.

Ворог їде навздогін, але не бачить хлопчика. Та ось зупинився напроти його упряж поправити. Приготувався хлопчик. Вистрілив з лучка. Прямо у око потрапив. Закричав ворог. Рукою очей закрив. А хлопчик ще раз вистрілив. У інше око потрапив.

Осліп ворог, став кружлятися. Руки розставив. Піймати праг хлопчика. Але той увесь час за заструги ховався. Багато раз падав ворог. Утомився зовсім. Нарешті сіл на заструг, запитав:

- Хто ти мене, що переміг? Не бачу я, осліп.

- Це я тебе переміг, – сказав хлопчик. Здивувався ворог, довідавшись, що хлопчиком переможений. Схилив голову, задумався. Потім так сказав:

- Якщо мене, силача й ґвалтівника, переміг ти, хлопчик, так убий мене. Куди я піду сліпий. Усе сміятися, будуть, що хлопчик мене переміг.

Хлопчик так сказав:

- Малий ще я, боюся, та й не у силах убити тебе.

Ворог попросив:

- Подай мій спис. Подав хлопчик спис. Ворог наставив вістря списа собі у груди, потім попросив хлопчика інший кінець списа у заструг уперти. Зробив так хлопчик. Ворог сказав йому:

- Побери моїх оленів. Ти переміг мене. Це твій видобуток. Поїдь до батьків.

Потім сам себе вбив ворог.

А хлопчик сіл на нарту й незабаром наздогнав по сліду батьків.

Зараз ви читаєте казку Хлопчик з луком