Добра невістка

13-08-2016, 15:43 | Китайські казки

Жив на світі одна людина по імені Лао Линь-му. У нього були син і три дочки.

Дочки були гарні, як богині, і дуже красномовні; цим батько їх особливо любив похвастатися перед сусідами.

- Коштує моїм дочкам заговорити, як відразу до них злітаються всі голуби з дерев, - розповідав він.

Поголоска про красномовних дівчат поширилася далеко навколо, і серце батька раділо.

Пройшло кілька років. Дочки вийшли заміж, син теж одружився. Невістка у Лао Линь-му була скромна й працьовита. У будинку й у дворі завжди у неї було чисто прибране. Вона прекрасно ткала й вишивала й у полі працювала вміло. Усе у неї так і спорилося. Із чоловіком вони жили мирно й любили один одного, свекра вона дуже поважала, і усе у селі називали її гарною невісткою. Але Лао Линь-му не любив її, тому що вона не вміла говорити так красиво, як його дочки.

Перед Новим роком Лао Линь-му дістав кілька ланів срібла, зароблених їм за рік, і довго дивився на них. Йому жалко було купити на них новий одяг для себе. Не праг він купувати нового плаття й невістці, яка так багато трудилася для будинку. Він праг подарувати ці гроші своїм дочкам. Але грошей було небагато, їх треба було розділити на три частини, а обділити ні одну з дочок він не міг. Вію ніч не спав батько, думав, як йому зробити із грішми, і нарешті придумав.

На інший день він устав на світанку й, не поснідавши, вийшов з будинку. У кожної дочки поїм небагато, ось і буду ситий розв'язав він.

Пройшов Лао Линь-му десять чи (Л Та - захід довжини, у різний час і у різних місцях Китаю різна, частіше рівна 0,576 км.) назустріч висхідному сонцю й виявився у будинку старшої дочки. Побачивши батька, дочка дуже обрадувалася й наговорила йому багато приємних слів про те, як вона його чекала.

Лао Линь-му погойдував від задоволення головою й посміхався.

Як добре вміє говорити моя дочка, - думав він, - і говорить вона такі приємні речі. Віддам гроші їй.

Багато всього наговорила старша дочка, тільки про сніданок не згадала ні словом. Та батько зрозумів, що зустрічають його тут нещиро, що гарні у дочки тільки слова. Грошей він їй не віддав і пішов.

Пройшовши ще десять чи, він добрався до будинку середньої дочки. Побачивши батька, вона теж дуже обрадувалася, теж наговорила йому багато ласкавих слів і не раз повторила, що треба б обов'язково почастувати батька сніданком. Але готовити сніданок так і не початку. Та Лао Линь-му зрозумів, що й тут його зустрічають нещиро. Не віддав він гроші середньої дочки й пішов далі. Пройшов Лао Линь-му ще десять чи й добрався до будинку молодшої дочки. Вона, як і сестри, зустріла його дуже привітно й поспішила сказати, що зробить до сніданку дзамбу (Дзамба - коржа, приготовлені з борошна й масла.) і нагодує батька стравою, приготовленою власними руками. Лао Линь-му посміхався й погойдував головою. Адже він так любив молодшу дочку! А вона тим часом прийнялася за роботу.

Бачачи таке щире, привітне приймання, батько розв'язав подарувати молодшої дочки всі гроші, щоб вона зшила собі нове плаття.

А частування тим часом усе не подавалося. Лао Линь-му встав рано, удома не снідав та ще пройшов тридцять чи; він і насправді був дуже голодний. Та Лао Линь-му пішов на кухню. Там стояла гаряча дзамба, від якої йшла пара, але господарки ніде не було видне. Лао Линь-му побрав один корж і тільки зібрався відправити її у рота, як раптом увійшла дочка. Він поспішно зняв шапку й, поклавши гарячий корж собі на верхівку, знову надяг шапку. Перерахувавши коржа й побачивши, що однієї не вистачає, дочка підняла голову й помітила пару над головою батька. Зрозумівши у чому справа, вона сказала:

- Батько, ви так утомилися, що від голови у вас іде пара. Зняли б ви шапку.

- Маючи таких дочок, як ви, батько мимоволі спітніє від радості-глумливо відповідав Лао Линь-му.

Дочка промовчала. А Лао Линь-му переконався, що й вона говорить не те, що думає, що й у неї теж мовлення солодке, а серце жорстоке. Він не дав їй нічого й повернувся із грішми додому.

Невістка у цей час сиділа у воріт і пряла. Побачивши свекра, вона негайно

Же відставила прядку й стала подавати обід. Не встигнув свекр сісти, як гаряча ароматна їжа була вже на столі.

- Тричі поснідав я сьогодні у твоїх сестричок і ще ситий, - збрехав Лао Линь-му.- Неси обід назад.

- Поїсти у себе будинку один раз краще, чим три рази у гостях, - відповідала невістка.

Лао Линь-му більше не відмовлявся й з'їв три повні чашки.

Та отут він зрозумів, що й насправді невістка у нього гарна: без непотрібних слів вона подбала про нього й нагодувала його.

Гроші треба віддати їй, - розв'язав Лао Линь-му. Так він і зробив.

З тієї пори Лао Линь-му не хвастався більше своїми дочками, а коли хвалили його невістку, він досить посміювався.

Зараз ви читаєте казку Добра невістка