Коли земля стає золотом

25-07-2016, 11:59 | Китайські казки

Ван Сюе-Цинь був працьовитим селянином. Цілий рік, встаючи ледве світло, трудився він на своєму полі. Сусіди скопували землю по одному разу, а він - по два, а то й по три. Та хоча поле його було невелике, воно абияк годувало хазяїна.

Але сини Ван Сюе-Циня не були схожі на батька: цілі дні тинялися вони без справи, а працювати не бажали. Батько не раз умовляв їх узятися за розум, але вони пропускали його слова повз вуха й ледарювали як і раніше. Турботи про них не давали Ван Сюе-Циню спокою. На що будуть жити ці ледарі, коли його не стане?

Та ось Ван Сюе-Цинь занедужав. Через кілька днів здоров'я його погіршилося, і він зрозумів, що вже не поправиться. Він покликав обох синів і сказав їм:

- Боюся, що справи мої погані, діти. Я нічого не можу залишити після себе.

Правда, на чотири му( Му - захід площі, рівна 0,07 га.) землі, що на східному схилі, зарите небагато золота. Але, щоб відшукати його, вам доведеться глибоко й ретельно перерити землю. Та він умер.

Якщо ми знайдемо золото, усе життя будемо жити багато, - подумали брати й розв'язали будь-що-будь відшукати зарите золото. Відправившись на поле, вони проорали всю землю, але золота не знайшли.

- Напевно, ми не дуже глибоко проорали землю, - сказав старший брат. Та вони ще раз, уже глибше, проорали поле, але знову нічого не знайшли.

- Напевно, ми орали занадто швидко й не помітили золота, - знову сказав старший брат.

Та брати знову й знову зорювали поле, але золота як і раніше не знаходили.

- Видне, обдурив нас батько! - розв'язали розсерджені брати.

Але земля на їхнє поле після такої ретельної обробки стала дуже пухкої, і, коли брати засіяли її, посів зійшов прекрасно. Зі своїх чотирьох му вони зібрали врожай більше, ніж інші з восьми. Тільки тепер зрозуміли брати слова батька.

З тих пір вони ніколи більше не ледарювали.

Зараз ви читаєте казку Коли земля стає золотом