Син свого батька

8-07-2016, 15:11 | Курдські казки

Жив колись падишах. Прийшла якось до його дружини циганка із прив'язаним за спиною новонародженим сином. Дружина паді-шаха теж недавно народила хлопчика, чорного, як арап. Побачила вона сина циганки, гарного, белоликого маляти, і подумала: Син падишаха чорний, некрасивий, як арап, а у цієї бродячої циганки син красавчик, прямо як ангел. Він гідний бути сином падишаха.

Сказала вона циганці:

- Давай обміняємося синами. Я тебе добре нагороджу.

- Слово твоє закон, — говорить циганка, — раз ти так бажаєш, я згодна.

Віддала циганка свого сина дружині падишаха, а її сина побрала собі й зникла.

Пройшли роки. Син падишаха виріс, змужнів. Одного разу падишах із сім'єю вийшли прогулятися. Зайшли вони у ліс. Син падишаха підійшов до великого, гіллястому дереву й сказав:

- Ох і багато ж сит вийде із цього дерева.

Слова сина вразили падишаха, він подумав: Я — падишах, а це мій син. Звідки йому знати, з якого дерева роблять сита й скільки. Бог свідок, це не мій син.

Увечері, коли вони повернулися у палац, падишах пристав до дружини:

- Краще відразу скажи правду, а то вб'ю. Де ти знайшла цього хлопчика? Це не мій син. Я падишах, і син мій повинен бути схожим на мене.

У страху дружини залепетала:

- Падишах, вислухай мене, а потім суди, як велить совість. Народила я тобі хлопчика, чорного й некрасивого, як арап. Зайшла якось до мене циганка. У неї був такий же, як і наш син, дитина, гарний, як янголятко. У душі моєї заговорила заздрість, я змусила її обмінятися синами.

Переодягся падишах і пустився на пошуки сина. Ходить він з міста у місто, із села у село. Бачить — у одному селі цигани живуть. Зібралися юнаки, один з них командує всіма, готовить до військової служби, змушує ходити ладом.

Підійшов падишах і запитав:

- Чий ти син?

- Я син цигана, — відповів юнак.

- Синок, відведи мене до батьків. Падишах запитав у цигана:

- Циган, скажи, чий це син?

- Чий же, як не мої, — відповів той.

- Ну-но, поклич дружину, нехай вона правду скаже, чий це син.

Запитав циган дружину:

- Скажи, де ти цього хлопчика знайшла?

- Хлопчик — наш син, звідки ж мені його побрати? Довго вона не визнавалася, поки падишах сам не сказав, хто він такий. Тоді циганка покаялася:

- Що від бога таїти, що від тебе, падишах. Твоїй дружині сподобався мій син, ми й обмінялися дітьми.

Побрав падишах свого сина у палац, а сина цигана відіслав додому.

Зараз ви читаєте казку Син свого батька