Переказ – КОРОВАЙ
Весілля, з низкою ритуалів, обрядів, які об’єднували два роди, мало в народі більшу вагу, ніж церковне вінчання. Розпочиналося дійство з виготовлення весільного печива. Коровай – святий хліб, що раз на віку печеться, високий і круглий. Прикрашений голубами, квітками, барвінком і калиною, він був даром для молодят і мав накликати в дім, достаток, любов, згоду. Пекли коровай (і то тільки жінки, що лагідні на вдачу і добре живуть у шлюбі) напередодні весілля, вславляючи піснями і діжу, і піч, і самих коровайниць.
А ще пекли шишки – “гуски”,
Завдання до тексту
1. Визначити стиль і тип мовлення.
2. Скласти план до тексту. Орієнтовний план
1. Низка весільних обрядів.
2. Коровай – святий хліб.
3. Жінки-коровайниці.
4. Щоб при хлібі жилося.
5. Столи ломилися од страв.
6. Вінок – символ дівоцтва.
3. Словниковий диктант. Записати та пояснити правопис слів. Вінчання, приспівка, примовка, печиво, дівоцтво, роздаючи,
Коровай, напередодні.
4. Питання до тексту.
• Чим прикрашала корова?
• Хто пік коровай?
• Ще які страви пекли, окрім короваю?
• Навіщо молода дивилася крізь “дивень” на поїзд молодого?
• Навіщо пекли “борону”?
• 3 чим прощалася молода, покидаючи батьківський дім?
5. За складеним планом Переказ – ати текст.