Переказ – СВЯТ-ВЕЧІР
Ще вдосвіта, як тільки день синім проблиском заглянув у хату крізь замерзлі шибки, господиня приступає до праці. Першою магічною дією було добування “нового вогню”. Господиня діставала з покуття кремінь і кресало, які останні Дванадцять днів лежали під образами. Вона хрестилася тричі і, ставши обличчям до схід сонця, кресала “новий вогонь”. Цим вогнем вона розпалювала в печі дванадцять полін, припасених нею та просушених нею протягом дванадцяти днів останнього місяця. Через кілька хвилин у печі вже палали сухі дрова. Господиня, пов’язана
З маком та кутю з потовченої пшениці. У цій багатій, але пісній вечері господиня представляла найголовніші плоди поля, городу й саду (О. Воропай; 130 сл.).
Завдання до тексту
1. Визначити стиль і тип мовлення.
2. Скласти план до тексту. Орієнтовний план
1. Перша магічна дія.
2. Розпалювання припасених дванадцяти полін.
3. Приготування дванадцяти
4. Найголовніші плоди поля, саду та городу.
3. Лексична робота:
• Бараболя – картопля (діалектне).
• Кремінь – дуже твердий мінерал – кварц чорного, бурого або жовтого кольору, який у давнину використовували для добування вогню // Шматок такого мінералу для викрешування вогню.
• Кресало – залізне або сталеве знаряддя для викрешування вогню з кременю.
• Пісний – у якому відсутні м’ясні та молочні продукти.
• Покуття – в українській селянській хаті – куток, розміщений по діагоналі від печі, та місце біля на нього.
4. Словниковий диктант. Записати та пояснити правопис слів. Удосвіта, свят-вечір, пов’язаний, обличчя, хреститися, най головніший, пісний, просушений, покуття, замерзлий.
5. Встановити послідовність.
1. У цій багатій, але пісній вечері господиня представляла найголовніші плоди поля, городу та саду.
2. Через кілька хвилин у печі вже палали сухі дрова.
3. Ще вдосвіта, як тільки день синім проблиском заглянув у хату крізь замерзлі шибки, господиня приступає до праці.
4. Господиня, пов’язана хусткою, із засуканими рукавами, починала готувати дванадцять свят-вечірніх страв: ставила узвар, варила горох, квасолю, смажила капусту, рибу, ліпила вареники, готувала бараболю, гриби, кашу гречану з конопляним молоком, голубці з пшоном, коржі з маком та кутю з потовченої пшениці.
5. Господиня діставала з покуття кремінь і кресало, які останні дванадцять днів лежали під образами.
6. Першою магічною дією було добування “нового вогню”.
6. Питання до тексту.
• Яке “магічне” число найчастіше згадується в тексті? Чому?
• Розкажіть про традиції розпалювання “нового вогню”.
• Які страви готувала господиня на свят-вечір?
• Розкажіть про те, як у вашій родині святкують цей день, які страви готують.
7. За складеним планом Переказ – ати текст.