“Порівняльна характеристика української і французької кухні”
Україна завжди славилася своєю національною кухнею. Борщ з пампушками, галушки, вареники, паляниці і різноманітні напої з меду та фруктів знають у всьому світі.
Різноманітні фрукти і овочі, ягоди, гриби, птицю, рибу, м’ясо – все, що, дарує нам земля, використовує українська кулінарія. Більшість українських страв мають складний рецептурний склад, іноді до 20 компонентів, та видів теплової обробки продуктів (варіння, тушкування, смаження, запікання).
З м’ясних продуктів в першу чергу вживається свинина, потім яловичина та птиця. М’ясо
У великих кількостях м’ясо використовується для приготування перших страв, і в першу чергу – це борщі. Відомо близько тридцяти варіантів борщів (полтавський, чернігівський, волинський, львівський, дніпровський, селянський тощо.)
Здавна велике місце в раціоні українців займає риба – судак, запечений з грибами, короп, тушкований з цибулею, короп, фарширований грибами і гречаною кашею,
Також популярні каші, які їдять з молоком, сметаною, соняшниковою олією, пересмажені з цибулею. З круп також готують крупник, мамалигу, биточки, бабку з яблуками.
Всьому світу відомі українські вареники, галушки, млинці, сочники і яєчня з салом завдяки швидкості її приготування.
В українській кухні велика кількість солодких страв – узвар, повідлянка – для приготування яких використовують різноманітні фрукти, мак, мед, горіхи.
Якщо порівнювати українську кухню з французькою, то слід сказати, що на перший погляд французька кулінарія біль вишукана, але це тільки на перший погляд. А взагалі, у наших народів багато спільного, в тому числі і в кулінарних перевагах.
Найбільш улюбленими у французів вважаються смажені страви. Інтерес французів до смачної їжі є абсолютно природним. Однією з характерних особливостей національної французької кухні, як і української, є велика кількість овочів і коренеплодів в стравах.
У французькій кухні в порівнянні з українською кухнею використовується менша кількість молочних продуктів. Єдиним винятком з цієї групи продуктів складають сири, які прославилися на весь світ. Сир і зелень є обов’язковими продуктами перед подачею десерту.
Іншими характерними стравами для французької кухні вважаються омлети і сирні суфле, які готуються зі всілякими приправами і начинками.
Якість і свіжість продуктів є основним і принциповим складовим для французької кухні, що характерно і для української кухні.
З перших блюд у французькій кухні є велика різноманітність супів-пюре, цибульний суп, заправлений сиром, а також відомий у всьому світі провансальський густий рибний суп буйабес.
У французькій кухні, як і в українській, використовуються всі види м’яса: телятина, яловичина, баранина а також птиця і дичина. Страви з морської, прісноводної риби та морепродукти також дуже популярні. Найпоширенішим блюдом з морепродуктів у Франції є устриці.
Головною особливістю французької кухні та її основною перевагою є наявність у ній декількох сотень соусів, завдяки яким кожне блюдо робиться неповторним. В українській національній кухні соуси майже не використовуються.
Особливе місце у французькій кухні займають різноманітні паштети: зі свинячої печінки, курячої або гусячої печінки, паштет з м’яса кролика зі свининою, паштет з качки тощо.
Французи великі ласуни і придумані ними десерти підкорили серця багатьох гурманів усього світу: вишневий пиріг клафуті, знамениті відкриті торти з фруктами і, звичайно ж, вершки запечені з карамельної скоринкою – крем брюле. Звичайно ж, в українській кухні такого різноманіття десертів немає, але українські солодкі страви не менш смачні і корисні.
З напоїв у французів дуже популярна кава, різноманітні фруктові соки, мінеральна вода. Із спиртних напоїв французи люблять абсент, кальвадос, коньяк ну і, звичайно ж, вино. Вино є національним напоєм і, як правило, подається практично до кожної страви.