Старий

14-07-2016, 12:51 | Юкагирські казки

Кочував по тайзі старий юкагир. Один раз побачив він у тайзі невелику юрту. Юрта зовні була чистенька. Шкіри акуратно обтягали ціпка, навколо був порядок. Напевно, отут живе молода, гарна жінка, – подумав старий. Сховався він у кущі, чекаючи, коли вийде жінка. Ніхто не виходив, і старий розв'язав, що у цій юрті дійсно живе молода дівчина, яка боїться одна виходити.

Прийшов вечір, старий надумав влізти на юрту й зверху, у димовий отвір, подивитися, хто там живе. Заліз старий наверх, дивиться у отвір і бачить: дуже добре одягнена жінка сидить близько багаття. Жінка що те шила.

Старому дуже хотілося бачити особа жінки, і він почав розправляти шкіри нагорі, щоб побільшати отвір. Особа у старого було брудне, він як народився, жодного разу не вмивався. Волосся на голові були довгі, брудні, з вій падав бруд. Старий намагався розкрити як можна ширше ока, щоб розглянути жінок, і бруд з волосся й вій посипалася на жінку.

Злякалася жінка, розв'язала, що це зле чудовисько сидить на юрті. Побрала жабоні нитки, якими шила, прив'язала до палички, стала тримати над вогнем, щоб нитки загорілися й поганим заходом викурили чудовиська. Від жари нитки жабоні розкидалися у усі сторони, закрутилися колечками, стислися й почорніли. Їдкий захід пішов догори. Від цього заходу старий пчихнув. Жінка підняла свою особу догори, щоб подивитися, хто там. Старий побачив стару, потворну особу бабів, злякався, швидко зліз із юрти й з лементом: Пали, пали, бабуся, нитки, викурюй чудовиська з юрти! - кинувся бігти куди ока дивляться. Він боявся, як би баба не погналася за ним.

Баба так злякалася, що не могла рушити з місця. Нитки усе згоріли, робота її впала у багаття й теж згоріла, а потім вогонь згас, настала темрява, настала тиша.

Бабуся опам'яталася, розвела вогонь, подивилася нагору: ніякого чудовиська там не було. Усе було по колишньому. Бабуся вийшла з юрти, подивилася колом, а від юрти йшов слід. Вона пішла по сліду. Слід ішов далеко у тайгу. Бабуся зрозуміла, що чудовисько злякалося викурювання й утекло у тайгу. Бабуся повернулася у юрту, роздула огони посабонее, скип'ятила чаю, напилася й лягла спати.

Зараз ви читаєте казку Старий