Казка про царського радника Менаше

5-10-2016, 16:04 | Єврейські казки

Жив-Був цар. А радником у нього був бідний єврей по імені Менаше, який незмінно відмовлявся одержувати у царя платня й подарунки. Дуже заздрив радникові Менаше один міністр по імені Стулп. Заздрив повазі, яку виявляв євреєві цар, і тому заздрив, що цар називав Менаше самим безкорисливим зі своїх радників. Та ось одного разу Стулп говорить цареві:

- Чому всі твої вельможі й радники влаштовують для тебе бенкети, а

Менаше ніколи ніяких бенкетів не влаштовує? Накажи йому теж улаштувати бенкет і запросити нас до себе.

Злий міністр добре знав, що Менаше живе у бідності, у убогій похилій хаті й що немає у нього грошей на багаті бенкети. Паную сподобалася ця думка. Він подумав: "Менаше дуже розумна людина, цікаво, що він придумає?"

Коли єврей-радник з'явився у царський палац, цар велів йому влаштувати

Бенкет і запросити всіх царедворців. Менаше задумався й через хвилину відповів:

Добре, але призначив бенкет через місяць. Цар погодився й велів оголосити день

Бенкету. Щодня Стулп посилав своїх слуг підглядати, як готується Менаше до бенкету, і щодня слуги верталися й доповідали, що ніяких готуванні вони не помітили: єврей-радник сидить у себе у хаті, що на синагогальному дворі, і старанно вивчає Тору, а про бенкет і не думає. Злий міністр уже зловтішався й смакував помсту. Нарешті настав день бенкету. Менаше з'явився у царський палац і попросив царя й усіх царедворців відправитися з ним на званий бенкет. На чолі з Менаше усе відправилися до ріки й зупинилися у здивуванні На ще вчора пустельному березі ріки піднімався чудовий палац із кришталевими вікнами й золотими дверима. Зайшли вони усередину, а там накриті столи, на столах посуд із золота, срібла й дорогоцінних каменів, на тарілках найкращі страви, у графинах - найтонші вина, а у кришталевих, оброблених золотом вазах сладчайшие фрукти, печива й цукерки. Здивувався цар, здивувалися царедворці, а Менаше говорить:

- Сідаєте, дорогі гості, їжте, пийте, до кожного з вас приставлений окремий слуга, який виконає будь-яке ваше бажання. Позеленів від заздрості міністр Стулп. Отут усі сіли, і коли бенкет почався, то Менаше попередив своїх гості:

- Пригощайтеся всім, що на столі. Із собою же ніхто нічого не повинен брати.

Так сиділи вони, бенкетували й веселилися три години. Нарешті усе зібралися йти, цар устав, за ним устала звита. Не встав один тільки Стулп. Не може зрушитися з місця. Усі дивуються, а Менаше говорить:

- Він не рушить із місця, поки не поверне алмазну сільничку, яку побрав зі стола й поклав собі у кишеню.

Переляканий і сконфужений Стулп зізнався, що й насправді украв сільничку, і відразу повернув її з ганьбою.

На інший день царедворці тільки й говорили що про Менаше, про його багате приймання, тонке смак, гостинність, розум і скромності. Заздрісника-Міністра, злого Стулпа, цар прогнав, а замість нього міністром призначив єврея Менаше.

Зараз ви читаєте казку Казка про царського радника Менаше