Мандрівники

30-09-2016, 13:33 | Вірменські казки

Якось раз півень підхопився на дах будинку й захотів звідти побачити увесь світ. Він витягав шию, вертів головою туди й сюди, але нічого не побачив - гора, що стояла перед будинком, закривала йому обрій.

- Цуцик-Джан, ти випадково не знаєш, що перебуває там, за горою? - запитав півень у пса, що лежить у дворі.

- Я не знаю, - відповів пес.

- У нас усе життя пройде, а ми так нічого й не довідаємося. Підемо-но й подивимося на мир!

Пес погодився.

Вони зібралися й відправилися у шлях. Ішли вони, ішли й добралися до лісу. А до цього часу сонце вже закотилося за верхівки дерев, і настали сутінки. Півень і пес улаштувалися на нічліг у лісі: пес під кущем, а півень на гілці великого дерева.

Коли настав світанок, півень закричав:

- Ку-но-ре-ку!

Це почула лисиця: "Ага! Кукурікає тут хтось - це добре! Дивовижний, мабуть, буде сніданок у мене!" - подумала вона й поспішила до дерева, на якому сидів півень.

- Добрий ранок, Півень-джан! Що це ти там робиш у таку рань? - запитує лисиця.

- Подорожуємо ми. Мир прагнемо подивитися, - відповідає півень.

- ПРО, яка ж це чудова ідея! Це ж така розумна думка - подорожувати, щоб побачити мир! - викликнула лисиця захоплено. - Справа у тому, що у мене теж є така ж мрія. Ось тільки немає у мене друга, з ким би я могла відправитися у шлях.

- Так я не проти, - говорить півень. Тільки, ось, запитаю свого товариша, що він про це думає. Почекай хвилинку, я зараз це довідаюся.

- А де ж твій товариш?

- Так тут він - під кущем, у дерева.

"Його приятель повинне бути ще один півень. Це добре: сніданок уже є, так ще й обід буде!" - радісно подумала лисиця й кинулася у кущі.

Раптом, побачивши там собаку, вона так перелякалася, що кинулася бігти ладь у усі лопатки.

- Агов, лисиця-джан! Не поспішай так, потерпи небагато, ми адже теж уже йдемо. Теж мені, друг називається! - весело крикнув їй навздогін півень із гілки дерева.

Зараз ви читаєте казку Мандрівники