Кибоко Хуго - бегемот

1-09-2016, 13:15 | Танзанійські казки

Хто такий бегемот Хуго.

У Африці на березі океану, у дрібній і теплій лагуні Куросани, живе бегемот по імені Хуго. Він живе один, але це не виходить, діти, що так було завжди.

Колись, у давні-давні часи, у лагуні жили риби акули. Це були добрі й гостинні тварини, і тому, коли з лісу у лагуну прийшли бегемоти, акули поступилися їм Куросани. Вони спливли у океан і живуть тепер там. Ось чому, діти, я не вірю історіям про підступництво й жорстокість акул. Не усе, що розповідають, відбувається насправді.

Але дамо акулам спокій і поговоримо про бегемота Хуго.

Після того як уся родичка його вмерла, він залишився у лагуні один.

Він жив там рік за роком, і кожний, хто приїжджав у Куросани або у розташовані поблизу село Мзимуни й велике місто Дарунок-Ес-Салам, запитував:

- А де цей бегомот-кибоко, який живе один?

На що люди, що знають лагуну, звичайно відповідали:

- Хуко, хуко! Там, там!

А оскільки люди племені насига замість "хуко" говорять "хуго", це й стало кличкою бегемота.

Як люди образилися на бегемота Хуго.

Усе йшло б добре, мої діти, якби бегемот Хуго харчувався рибою, подібно акулам, або жуками й метеликами, подібно чорним сорокам, які мають звичай роз'їжджати верхи на слонах.

Але на жаль! Хуго не харчувався ні рибою, ні жуками, ні метеликами, а виходив щоночі з лагуни й поїдав молоді втечі рису й ґрасував своїми короткими товстими ногами грядки. Він не знав, що люди Куросани витрачають багато праці на те, щоб виростити рисові стебла. Однак незнання - не виправдання, як говорить мудрий марабу. Той самий марабу, у якого лиса голова й у якого на кожний випадок у житті є прислів'я або приказка. Та трапилося так, що жителі Куросани зненавиділи Хуго, і, коли люди із Мзимуни або з великого міста Дарунок-Ес-Салама переконували їх упокоритися із втратою врожаю, жителі Куросани відповідали:

- Хуго ґрасує не ваш мал. Ми вб'ємо Хуго!

Справа йшла до того, що жорстокість ось-ось повинна була восторжествувати. Тоді стурбований Хуго, який дещо помітив і дещо почув, розв'язав порадитися з Рибою.

Як бегемот Хуго говорив з рибою.

Самотнє життя Хуго дуже дивувала морських тварин, які завжди тримаються зграєю. Тому Риба охоче прийшла на заклик бегемота. Вона й сама давно прагла дещо довідатися про Хуго і його предках.

Вони зустрілися у тому місці, де солоні води океану зливаються із прісними водами ріки, що впадає у лагуну. Ніхто не заважав їхній бесіді, діти, і ось яка розмова відбулася між ними.

РИБА. Мені незрозуміло, чому у всіх тварин, що живуть на суші, є вовна, а у вас, бегемотів, її немає.

XУГО. Для того щоб відповісти на твоє питання, треба розповісти історію, яка трапилася, як затверджують, давним-давно, ще до того, як з'явилася людина, його човна й будинку. Ти можеш вірити, можеш - ні, але колись у бегемотів була густа гарна вовна. Та жили вони не у воді, як тепер, а на суші. Пан Слон, у якого вовна дуже рідка й, можна сказати, навіть зовсім непомітна, заздрив бегемотам. Він домовився із Кроликом...

РИБА. Це такий звір з довгими вухами?

XУГО. Та з довгою брехливою мовою, додам я. Отож, Ошуканець Кролик і Пан Слон розв'язали погубити бегемотів. Кролик запросив їх прогулятися по берегу киплячого озера. А коли вони стали важливо розгулювати по піскові, любуючись своєю густою вовною, з'явився Пан Слон і зіштовхнув їхніх усіх у воду.

РИБА. Але ж вони не загинули?

XУГО. Вони вибралися на берег. Але вовна у них уся вилізла, і вони від сорому розв'язали жити у воді. Та тоді ж у них з'явилася звичка виходити пастися тільки ночами.

РИБА. Одного разу бегемот перекинув човен, у якому сидів рибалка. Рибалка полював за мною. Я у боргу перед твоїми родичами.

XУГО. Ось бачиш, тоді допоможи мені радою. Люди говорять, що вони прагнуть напасти на мене за те, що ночами я їм їх мал. Вони прагнуть убити мене. Що робити?

РИБА. Я могла б порадити тобі залишити у спокої мал. Але я сама знаю, що таке голод. Моя рада: наберися терпіння. Почекай, що буде.

Так сказала Риба й, вабонувши хвостом, зникла у солоній воді океану, а бегемот Хуго поплив прісною водою до себе у лагуну.

Діти приходять у куросани.

Він повернувся у лагуну й відразу помітив, що на її берегах миготять білі сорочки й білі блузки, зелені спідниці й сині штани школярів. Піднімалися сірі намети. Школярі з Дарунок-Ес-Салама приїхали на відпочинок і будували собі табір.

Та трапилося так, що тільки вони розбили табір, як прибігла людина й сказала:

- Бегемотові Хуго загрожує небезпека! Він розповів про рис, і тоді один хлопчик запропонував:

- Побудуємо між водою й рисовим полем забір! Бегемот Хуго не зможе тоді топтати мал.

Та всі школярі сказали:

- Побудуємо забір!

Вони прийнялися за справу й працювали весь день. Вони побудували забір, а ввечері пішли до себе у табір, а по шляху співали пісню:

Звірі савани у країні Танзанії -

Це велике багатство для всього миру.

Ми повинні зберегти звірів у Танзанії.

Друзі тварин - приклад для всіх.

Вони співали, а бегемот Хуго сидів у воді, виставивши вуха й ніздрі, і тихенько дихав і слухав. Він не знав, що весь цей шум піднятий із-за нього.

Ось чому, коли настала ніч, він, як завжди, виліз на берег, обійшов забір і наївся солодкого-солодкого рису, і від задоволення - рис був дійсно так солодкий! - навіть потанцював на грядках.

Микуми.

Ранком - а це трапилося саме ранком, діти, - одна дівчинка встала раніше всіх і побігла на рисове поле - подивитися, як там справи. Прибігши назад, вона закричала всім:

- Як ви спали? Шикамоо?

- Ми спали добре, - відповіли їй усе. - Марахаба!

- Тоді подивитеся на поле! Усе подивилися й ойкнули.

- Я знаю, що треба робити, - сказала дівчинка. - Треба викопати яму, піймати у неї бегемота й відвезти його у Микуми!

Та усе зрозуміли, що вона права. Вона права, тому що у заповіднику Микуми є "ставок бегемотів". Та ще права тому, що у заповіднику добре живеться не тільки їм, але й слонам, і левам, і лисому марабу, і навіть злій слинявій гієні...

Отут, діти, моє оповідання підходить уводити, увести до ладу кінцю, тому що яма-пастка вже вирита й усі діти й усі рибалки й селяни Куросани чекають, коли попадеться у неї Хуго.

Невідомо, коли він у неї попадеться, але говорять, що бегемоти обов'язково попадаються у пастки у один з перших п'ятдесяти днів після того, як її вирили й закрили зверху травою й гілками.

Та тоді настане година переїзду. Та всі жителі Куросани зберуться, щоб попрощатися з Хуго, тому що, хоча він і топтав їхні рисові поля, у всім іншому він був добродушною тваринам і нікому не робив іншої шкоди. А жителі Мзимуни й великого міста Дарунок-Ес-Салама вийдуть на дорогу, щоб теж попрощатися з бегемотом Хуго. Вони будуть стояти уздовж дороги й, коли машина із тваринами під'їде, затягнуть пісню. Це буде пісня зі старими словами:

Де цей бегемот?

Хуго! Хуго! Хуго!

Але й старі слова гарні, якщо вони до місця.

Це буде свято, тому що тоді можна буде сказати: "Люди врятували старовину Хуго. Ще одна тварина у Танзанії у безпеці!"

Та усе будуть пишатися, тому що пишатися можна не тільки більшими перемогами свого народу у війнах, але і його маленькими добрими справами.

Зараз ви читаєте казку Кибоко Хуго - бегемот