Піп у баби й батрак

27-10-2016, 08:04 | Російські народні казки

Жив мужик (хохол) так баба; у них був працівник — хитрий, молодий. Та занадився до тієї баби піп ходити; як тільки почує, що чоловіка будинку ні, зараз і прибіжить до неї. Працівник це помітив. Ось справа була у саму косовицю — зібрався мужик увечері їхати до моря за піском, запріг коней і виїхав на вулицю. «Послухай, хазяїн, — говорить працівник, — не їзди нонче за піском, відвертай потихеньку назад, — побачиш, як твоя дружина з попом гуляє». - « Як же мені це зробити?» — «А ось як». Побрав працівник коней, повернув назад у сарай і говорить хазяїнові: «Ось тобі ніж і мішок; сідай у мішок, я тебе зав'яжу, а ось як господарка пошле мене за друзками — я тебе й принесу у хату. Тоді сам довідаєшся, як твоя дружина з попом прохлаждаются. Стануть вони пити, гуляти й мене із собою посадять, а після змусять співати пісні. Ти гарненько слухай, що я запою — так ти й роби».

Зав'язав мужика у мішок і пішов у хату. «Що, проводив хазяїна?» — запитує працівника баба. - «Проводив». - «Ну, ступай скоріше — поклич попа». Працівник збігав за попом; сіли вони за стіл, сталі пригощатися. «Ну, працівник, сідай з нами; адже ти, чай, зовсім попорався». - «Зовсім, хазяєчка! тільки ось друзок треба принести — завтра піч топити по ранкові». - «Ну, ступай, — принеси». Працівник побіг у сарай, притяг у хату мішок і поклав під грубку. Прийнялися вони пити, гуляти, пісні затягувати. Піп порядком-таки подкутил і говорить працівникові: « Проспівай-но, світло, ти нам пісеньку». - « Ні, пускай колись хазяєчка проспіває». Господарка затягла: «Ой, поихав мій Григорій! Так поихав вин до моря! Ой, бог знае — ой, бог висть, чи буде вин будинку!» Потім запік працівник: «Так чи чуєш ти, Григорій, што твоя дружина говорити? Побери ніж, хутро пореж; бери швидче макогон, давай жинки перегін — жинку раз, попа два... трантата-трантата» — «Славна пісня, — говорить піп, — ось тобі за неї склянка горілки! Проспівай-но ще один раз».

Працівник запік іншим разом; мужик розрізав мішок, вискочив з-під грубки, схопив макогон і давай лупити бабу — раз, попа — два. Піп насилу вибрався; у вікно вшив.

Зараз ви читаєте казку Піп у баби й батрак