Мазур самого чорта хитріше

28-07-2016, 10:49 | Польські казки

Потрібні були мазуру гроші, і побрав він у борги у чорта з угодою, що віддасть їх разом з душею, коли вся зелень із дерев обпаде.

Розмахнувся мазур на ті гроші: будинок побудував, хлів, комору, худобин купив, коней, прикупив і бор сосновий, що за його хатою починався. Усе літо працював мужик у поле, під осінь урожаї зібрав багатий, озимі засіяв. Чорт проходив повз, побачив, що мужик сівбою зайнятий, і подумав: «Ось дурень! Чого він озимі сіє, коли я по осенях його душу сцапаю?» Та хвостом навіть покрутив з радощів.

А мазур довідався його здалеку, шапку перед ним зняв, поклонявся, так про себе-те посміявся тільки над дурним чортом.

Осінь прийшла, ударили перші морози, градами посипалися листи з дерев. Прийшов увечері чорт до мазуру під вікна, бачить — мазур веселий, помолився, спати збирається. Постукав нечистий у вікно. Вийшов мазур, довідався чорта й говорить:

- Приходь ранком, ваша милість. Тоді й розрахуємося.

До самого ранку тремтів чорт під вікнами, смакував, як він мазурову душу роздобуде.

А мужик рано зранку помолився, повісив на груди кропабоницю зі святою водою й вийшов на вулицю. Чорт мазура за шиворот цап! - так тільки мужик так нечистого рушився, що той додолу брякнувся.

- Відстань, нехристь, чортовий син! Забув ти, видне, наша угода! Не смій підходити уводити, увести до ладу мені, не те хлюпну тобі у пику святою водою!

Коштує побитий чорт у сторонці, тремтить від холоду й кричить:

- Борг віддавай і душу віддавай!

- Бач, чого захотів, собачий син! Домовилися адже ми: і те, і інше одержиш, коли вся зелень із дерев обпаде. Глянь, нехрещена душа, сосна-те зелена! Так чого ж ти з'явився? Бувай здоровий, либонь більше не зустрінемося.

Та пішов собі мужик у хату.

А чорт від сорому за роги схопився, потім видрав на першу ж сосну й давай її зубами гризти, пазурами зелені голки бити.

Увесь переколовся, бачать — непосабону цю справу. Зліз із сосни й пішов ладь, сказавши:

- Мазур-Те самого чорта хитріше.

А мазур тільки поглядав з віконця на дурного чорта так посміювався.

Зараз ви читаєте казку Мазур самого чорта хитріше