Про людей з роду Намис

6-08-2016, 17:19 | Орокські казки

Дуже давно це було. Люди роду Намис виїхали на полювання на двох човнах. Виїхали й не вернулися додому, згубилися. Довго блукали по морю, але до берега пристати не могли. Посилали на берег своїх товаришів за прісної

Водою, але їх з'їдав злий дух амба. Так він поїв майже всіх людей, на човнах залишилося тільки дві людини, які продовжували плавати по морю.

Одного разу вони побачили на березі людини і його вішала з рибою. Боячись духу амба, вони не причалили до берега. Людей з берега кричав:

- Причалюйте до нас, не бійтеся, ми люди! Коли ті дві людини причалили до берега, їх впустили у будинок. У будинку жили старий з бабою. Старі нагодували їх, напоїли прісною водою. Стали ці люди у старих жити, але увесь час нудьгували по будинкові.

Старий одного разу запитав їх:

- Що, додому їхати прагнете?

Після цього старий часто кудись ішов з будинку. Через кілька днів він сказав:

- Я зробив два човни й весла. На тих човнах поїдете додому. Ляжете у них і не дивитеся, хто вас повезе. Човна причалять там, де живуть ваші дружини.

Підвів старий тих двох чоловіків до берега, уклав їх у човни по одному й укрив. Потім відіпхнув човна від берега. Чоловіка чули, як із шумом гребли невидимі люди голосно розмовляли. Через якийсь час човна причалили до берега. Зняли чоловіка із себе покришки й побачили, що нікого немає. Вийшли на берег, довідалися рідні місця. На березі відіграли діти. Покликали вони дітей і запитали:

- Чиї ви будете?

- Наші батьки давно згубилися. Тоді чоловіка зняли чохли, з більших пальців своїх рук, віддали їхнім дітям і сказали:

- Ідіть до своїх матерів і розповідайте їм, що батьки ваші приїхали.

Діти прибігли додому й розповіли матерям, що бачили чоловіків, які назвалися їхніми батьками. Матері не повірили. Тоді діти показали чохли своїх батьків. Жінки повірили.

Багато було радості у цих сім'ях.

Той старий і баба, які допомогли чоловікам приїхати додому, були добрими парфумами моря, хазяїнами риб.

Зараз ви читаєте казку Про людей з роду Намис