Казка про сестру й сім маленьких братів

7-08-2016, 10:18 | Орочські казки

Жили сім маленьких братів і одна сестра. Одного разу вони відіграли близько юрти-збивали паличками розставлені віддалік друг від друга кілочки. Під час гри до них прибігла пограти білка. Ненавмисно один із братів перебив білці ногу, за що вона розсердилася, пішла від них і пригрозила, що завтра з'явиться до них з безліччю інших білок і помститься ім. Брати злякалися й почали придумувати, як їм позбутися навали білок. Нарешті, старший запропонував влізти на небо. Усе із цим реченням погодилися. Тоді молодший брат сказав:

- Що ми зробимо із сестрою, адже вона не може влізти на небо, а сховати її у тайзі не можна, тому що білки у тайзі знайдуть її й уб'ють.

Думали-Думали про це й зробили так: вирили яму під вогнищем і поклали туди сестру, залишивши над її головою маленьку дірочку, щоб сестрі можна було дихати. На груди сестри поклали шкіряний мішок із кров'ю оленя й прикрили його землею. Після цього старший брат пустив стрілу нагору, стріла встромилася у небо й зависла. Наступний брат пустив свою стрілу й устромив її у кінець стріли старшого брата, що зависла на небі. Третій брат потрапив у кінець стріли другого. Так тривало доти, поки всі сім не вистрілили. По цих стрілах образом, що утворював таким, жердина від землі до неба, вони один за іншим влізли на небо, причому молодший, коли ліз, збирав позаду, стріли.

На інший день прийшла зграя збройних білок і почала розшукувати братів, але ніде не могла їх відшукати. Білки почали запитувати всі домашні речі, але ні ложки, ні чашки не сказали їм про вигадку братів. Тільки старі унти сказали білкам, куди пішли брати і як вони зарили сестру під вогнищем. Тоді білки почали колоти списами землю під вогнищем і потрапили у мішок із кров'ю. Побачили білки кров на списах і розв'язали, що вони закололи сестру маленьких братів. Перебили вони весь посуд і пішли додому у тайгу.

Сестра встала зі свого притулку, порвала свої унти й стала думати, що їй тепер однієї робити. Боячись, як би білки не прийшли у другий раз, вона вирішилася йти шукати своїх братів. Ходила-Ходила й потрапила у юрту, де жила жаба. Жаба побачила, що у неї гарний одяг, спочатку приголубила її, а потім відняла у дівчини весь одяг, надягла на себе, а дівчину залишила голої. Раптом загавкав собака; жаба й говорить:

- Зараз прийдуть два молоді ороча; один з них побачить, що я така ошатна, побере мене собі у дружин, а тебе вижене.

Сказавши так, вона вийшла з юрти зустрічати орочей, а бідна дівчина початку з досади бити себе палкою по голові. Ціпок розсунувся, і дівчина сховалася у неї. Увійшли два молоді ороча. Старший сіл з жабою, а молодший-близько того ціпка, у який зникла дівчина. Старший почав розмовляти з жабою, а молодший від нема чого робити побрав ціпок і почав її різати своїм ножем. Раптом із ціпка потекла кров, він злякався, кинув ціпок і ніж і скоріше вибіг з юрти. Старший брат, побачивши, що молодший пішов, побрав із собою жабу й теж пішов додому.

Дорогий молодший брат згадав, що він ножик свій кинув у юрті, і повернувся за ним. Підійшовши до юрти, він розв'язав спочатку потихеньку подивитися у неї, чи немає там кого. Дивиться й бачить, що там сидить гола дівиця. Звідки й хоробрість узялася у нього, - відчинив двері й схопив її. Вона прагла сховатися знову у ціпок, але не встигнула. Отут вона розповіла йому про своїх братів і про

Те, як жаба відняла у неї одяг. Він побрав, прикрив її, чому тільки міг, і повів із собою до батька.

Удома батько спочатку зустрів старшого сина з жабою, потім молодшого з дівчиною. Слово за слово, батько почав розпитувати про їхніх рідних, хто вони й де живуть. Жаба по дурості своєї похвасталася своїми братами й сказала:

- Я вам зараз покаджу своїх братів, дайте цебро.

Побрала цебро й пішла на річку, зачерпнула води разом з жабами й принесла. Батько як побачив їх, так зараз же й прогнав жабу, а дівицю став просити, щоб вона як-небудь розшукала своїх братів. Вона пішла у тайгу, стала під великою березою й почала кликати братів.

Ендури почув її: прийшли сім її братів і принесли кожний по цілому костюму. Вона одяглася у костюм, який дав їй молодший брат, і повела їх до старого. - Старий, як тільки побачив їх, розстелив у входу у юрту шовкову матерію, ласкаво прийняв і почастував їх чому міг. Вони розповіли йому, що живуть на небі у Ендури, просили не кривдити сестру, пробули три дні й пішли, а сестра щасливо зажила з молодшим сином старого.

Зараз ви читаєте казку Казка про сестру й сім маленьких братів