Жили три дівиці

26-10-2016, 13:50 | Орочські казки

Жили три дівиці. Старша сестра одного разу сказала, - Що ми будемо робити? Давайте підемо чоловіків собі шукати.

Сама молодша із сестер запитала:

- А що ми будемо робити з нашим молодшим братом?

- Залишимо одного будинку, - говорить старша сестра.

Надягли вони лижі й відправилися. У шляху напали на три лижні сліди. Сама старша пішла по правому сліду, середня пішла по середньому, а сама молодша - по лівім.

Старша сестра знайшла будиночок білки-летяги у хвойних гілках. Середня знайшла чийсь балаган з корья. А молодша сестра пішла далі. У шляху почула плач дитини. Знайшла там мізинець, побрала його й поклала у колиску. Побудувала собі на тому місці будинок. Сім ночей і сім днів качала знайденого дитину. Після цього мізинець заплакала як теперішня дитина. Вона викинула його разом з колискою у димовий отвір. Кидаючи, сказала:

- Коли ти сабоний герой, устань дибком, коли слабкий, - умреш.

Герой дибком устав. Дівчина вийшла за цього героя заміж. Чоловік у неї був сабоний. Добуває усе, що завгодно - лосів, ведмедів, видр... Живуть вони добре. Чоловік побудував інший будинок з дахом із сала з лосиного черева.

Одного разу чоловік пішов полювати на лосів. Дружина залишилася одна. Шиє й чує, що хтось обдирає дах. Вийшла на вулицю, дивиться - старша сестра гризе дах її будинку. Увела вона свою сестру у будинок, дала їй поїсти м'яса й сала. Коли старша сестра поїла, запитала у неї, як вона живе зі своїм чоловіком. Старша сестра говорить:

- Чоловік у мене - летяга. Він однієї хвоєю харчується.

Молодша сестра дала старшої у їжу м'яса й жиру. Занурила усе це на нарту, запрягла одноокий собаку й відправила додому. Коли їхали, собака побачив близько ополонки чорну пташку. Кинулася до неї собака й разом з нартой звалилася у воду.

Приїхала, у гості до молодшої сестри середня - разом із чоловіком. Говорить-Молодшій сестрі:

- Давай виїдемо у свій будинок. Якось там наш молодший брат поживає?

Учотирьох відправилися додому. Коли приїхали,

Зустріли там свого молодшого брата. Стали там жити разом.

Зараз ви читаєте казку Жили три дівиці