Три сини

14-09-2016, 13:30 | Ненецькі казки

Жила бідна жінка. Було у неї троє синів. Виросли сини. Стали сабоними, міцними, а мати зостарилася. Ось сказала одного разу мати своїм синам:

- Тепер пора вам самим щастя собі шукати. Хто не шукає, той нічого не знаходить.

Першим зібрався у шлях старший син. Напекла мати йому на дорогу коржів, сказала:

- Їж ці коржі. Сили у тебе від них додасться. Пішов старший син. Ішов ішов, Зголоднів. Дістав він коржа, але їсти їх не став: коржі виявилися зовсім черстві, тверді. Розсердився син на матір, викинув коржа й пішов далі.

Поперед нього маленький чум здався. Ближче підійшов –.собака загавкав. На гавкіт собаки із чуму вийшла згорблена баба. Побачила вона юнака й говорить:

- Заходь у мій чум. Ти, напевно, Зголоднів у шляху, Нагодувала баба юнака й говорить:

- Тут можеш ти знайти щастя, але тільки слухай мене гарненько. Недалеко від мого чуму є глибока яма. Коли настане ніч, ступай до цієї ями. Багато зірок побачиш ти у ній. Якщо зумієш усі зірки вичерпати, знайдеш своє щастя.

- Ну, це зовсім просто, – сказав юнак. - Дуже легка це для мене робота.

Коли настала ніч, побрав старший син цебро з мотузкою, пішов до ями й прийнявся за роботу.

Довго черпав він зірки з ями, стомився. Заглянув у яму, а там по колишньому горіли зірки, їх навіть не стало менше.

Розсердився юнак, подумав: Посміялася треба мною баба. Хіба можна вичерпати з ями так багато зірок?

Кинув юнак цебро й повернувся додому. Нічого не сказала йому мати, тільки покачала головою.

Пішов на пошуки щастя середній син. Ішов він довго, Зголоднів. Дістав материнські коржі. Не сподобалися коржі й середньому синові. Були вони тверді, черстві. Викинув він коржа й пішов далі. Незабаром побачив він маленький чумик і прийшов до тієї ж баби. Баба повела Юнака у свій чум. Нагодувала його й сказала:

- Тут можеш ти знайти своє щастя. Тільки не роби так, як твій старший брат. Працюй гарненько.

Уночі підійшов юнак до ями. Побачив там дуже багато зірок. Вилучив він у яму цебро й став вичерпувати зірки. Довго він працював, стомився, спина у нього занедужала. Подивився юнак у яму, а там по колишньому дуже багато зірок.

Розсердився юнак і подумав: Як і над моїм братом, посміялася треба мною баба. Хіба може хто небудь за одну ніч вичерпати так багато зірок?

Кинув юнак цебро й повернувся додому.

Та йому нічого не сказала мати. Тільки головою покачала, і сльози у неї на очах здалися.

Настала черга відправлятися на пошуки щастя молодшому синові.

- Будь. наполегливим і працьовитим, синок, – сказала йому мати. - Не роби так, як твої старші брати.

Довго йшов юнак, Зголоднів. Дістав він спечені матір'ю коржа. Коржі виявилися дуже черстві, зовсім тверді, але юнак не кинув їх, а став їсти. Потім пішов далі.

Сонце вже опустилося низько, коли дійшов він до маленького чуму. Загавкав собака, назустріч юнакові із чуму вийшла згорблена баба. Вона повела юнака у свій чyм і сталаего пригощати. Але юнак дістав свої коржі й сказав:

- У мене є коржа. Вони для мене смачніше всього: моя мати спекла мені їх на дорогу.

Та став він є приготовлені матір'ю коржа.

Як тільки настав вечір, молодший брат прийнявся за роботу. Багато раз він опускав цебро у яму. Піт з нього так і котився, але у ямі по колишньому горіли зірки.

Дуже довго працював юнак. Боліли у нього руки, боліла спина, але він не кидав роботи й продовжував вичерпувати зірки.

Раптом цебро його вдарилося про що те тверде. Подивився юнак у яму. Бачить: уся вода вичерпана, а разом з водою зникли з ями й зірки.

У цей час ранок настав. На небі здалося сонце. Яскраво освітило воно всю землю.

Втомлений стояв юнак близько ями. Але він був щасливий: робота була виконана.

- Велику справу виконав ти, юнак, – сказала йому баба. - На дні цієї ями під водою Нилека сховав своє серце. Тепер сонце спалило його серце, і немає більше злого Нилека. Тепер усі його стійбища, усі його оленячі череди - твої.

Дуже зрадів молодший син, почувши такі слова. Він скликав усіх бідних людей і віддав їм пасовища й оленячі череди, Серед бідняків була і його мати. З любов'ю дивився на неї молодший син. Адже це вона дала йому могутню силу й любов до праці.

Зараз ви читаєте казку Три сини