Дідова рада

26-10-2016, 09:25 | Латиські казки

За старих часів був у одному краї такий звичай: старих, які вже не могли собі хліб заробляти, відводили у ліс і залишали там.

У ті часи жив у цих краях один дідок, був у старого син, і у сина теж синок. Став син старого примічати, що батько вже не той працівник, яким був колись, що пора йому на той світло відправлятися. Помітивши це, побрав син у синишки санки, посадив на них свого старого батька й повіз у ліс. А онученя побігло слідом за санками. Привіз син батька у ліс, перекинув санки й сказав:

- Лежи отут разом із санками!

А синишка, хлопчик тямущий, говорить:

- Ні, батько, не залишу я тут свої санки!

- На що тобі потрібні такі благенькі санки?

- А якщо у мене їх не буде, тоді на чому звезу тебе у ліс, коли зостаришся й зачахнеш?

Почувши такі мовлення, син старого задумався: « Дивися-но, — думає він, — власний син обіцяє мені той же кінець, який я своєму батькові вчинив. Ні, так не годиться!»

Посадив син батька назад у санки й повіз додому. Але будинку він не змів у усіх на очах тримати при собі безпомічного батька, тому сховав старого у льох, там його кормил і напував.

Незабаром вибухнув у тому краї страшний голод. Жита ні у кого не було ні зернятка, і рідко у кого знайде жменька ячменя.

Старий у льосі давно вже став примічати, що погані у людей справи, тому що син давав йому тільки ячмінний хліб, та й того лише на один укус.

Одного разу запитує старий сина:

- Чому не даєш мені ні ломоточка житнього хліба? Син відповідає:

- У всьому краї голод страшний, жита більше ні у кого немає ні зернятка; лихо настало велика — не тільки є нема чого, але й посіяти немає ні горсточки.

- Тяжкі часи, — зітхнув старий, — однак послухай, синок, дам я тобі рада, як хоч на посів зерна добути. Розкрій половину даху над клунею й вимолоти ще раз стару солому, подивишся, скільки у ній залишилося зерна.

Син зробив, як велів йому батько: розкрив половину клуні, знову вимолотив солому з даху й зібрав цілу мірку житніх зерен. Зробивши це, син знову пішов до батька у льох і розповів, що вимолотив зі старої соломи мірку жита. Батько йому говорить:

- Розкрій другу половину даху й обмолоти й там стару солому, подивишся, скільки у ній залишилося зерна.

Зробив син, як велів йому батько: розкрив другу половину клуні, обмолотив ще раз стару солому з даху й знову набрав цілу глечик житніх зерен. Тоді батько й говорить:

- Тепер посій жито!

Син посіяв, і на інше літо у нього таке гладке жито вродилося, що вистачило й на наступний рік посіяти.

Побачивши це жито, увесь люд голодного краю диву дається, звідки, мол, піднялися такі хліба, якщо ні у кого не було ні зернятка? Почув про врожай сам поміщик, наказав покликати до себе хлібороба й запитує:

- Звідки у тебе ціле житнє поле, коли у всьому краї ні у кого немає ні зернятка жита?

Подумав син малість, потім зібрався з духом і рас сказав усю правду, як дав йому старий-батько добра рада. А поміщик запитує:

- Де ж він є, твій батько, що його не мабуть, не чути?

Син відповідає:

- Я його у льосі тримаю!

Отут-Те й поміщик і всі жителі того краю відразу зрозуміли, що й від старих є пуття, а пуття цей — у добрих, мудрих радах.

З тієї пори люди ніколи більше не вбивали своїх старих.

Зараз ви читаєте казку Дідова рада