Черевичок Изагури

2-06-2016, 10:43 | Лакські казки

Звила куріпка серед трав на гірському лузі гніздо й вивела пташенят. Такі пестренькие, такі гарні дитинки вивелися! Так ось лихо: занадилася до гнізда змія. Нишпорить навколо у траві, на пташенят поглядає... Втратилася бідна куріпка спокою.

Пішла вона зі скаргою до сусідки-сороці – та жила у гаї поблизу.

- Сорока, сорока! Що робити? З'їсть моїх пташенят ненаситна змія! Виручай мене, ти птах колишній, розумна.

- Я сама боюся цих проклятих змій найбільше на світі, – зізналася сорока. - Але Усе-таки спробуємо! Давай я у усі горло закричу: «Вярк! Вярк!» Може, змія злякається й більше не приползет? А якщо не злякається, я полечу пораджуся з лисицею.

Але змія й не подумала лякатися сорочого «вярк! вярк!». Вона підкрадалася до гнізда всі ближче й жадібно поглядала на пташенят куріпки.

Полетіла сорока до лисиці.

- Немає чи у твоєму мішку з хитростями засобу від змій? - запитала вона.

Довго рилася лисиця у своєму великому мішку з хитростями, нарешті знайшла.

- Є! - сказала вона. - Є підходяща хитрість. Лети скоріше до ворона. Ворон усе може! Якщо він погодиться, нехай украде золотий черевичок Изагури й скине на камінь, під яким живе змія.

Так і зробили. Коли Изагура, що відпочивала на балконі, зняла свої розшиті перлами й самоцвітами золоті черевички, ворон налетів, схопив один черевичок і піднявся з ним у небо.

Варта у палаці зняла тривогу: «Дорогоцінний черевичок украдений! Ловите злодія!» Тільки ворон-злодій був уже далеко. Хто б зміг його піймати?!

Полетів ворон до того каменю, під яким жила змія, і кинув черевичок на землю.

А варта з даху палацу стежила за ним і побігла скоріше туди. Але тим часом, поки стража бігла, лисиця (вона затаїлася поблизу) побрала черевичок і потягла до себе у нору.

Що отут було! Усі камені навколо перевернула варта. Але золотий черевичок так і не віднайшовся. Зате під одним каменем знайшли зсілу у клубок змієві й відрубали їй голову.

Говорять, до того каменю й понині люди ходять, старі ходять, діти ходять, шукають дорогоцінний скарб. А раптом так блисне щасливцеві золотий черевичок Изагури?

Ну, черевичок пускай у норі лежить! А куріпка спокійно виростила своїх пташенят. Спасибі лисиці з її мішком хитростей.

Зараз ви читаєте казку Черевичок Изагури