Дві дівчинки

29-09-2016, 10:25 | Кхмерські казки

Жила-Була дівчинка. Одного разу послала її мати у ліс копати дикий батат. Дівчинка побрала лопату, плетінку, пішла у ліс і забралася у глуху хащу. У хащі було гніздо білих термітів, і у ньому глибока нора. Стала дівчинка близько цього гнізда шукати батат, лопата у неї зіскочила із черешка й догодила прямо у нору.

Дівчинка бігала-бігала навколо, ніяк лопату дістати не може, стала кликати на допомогу.

Раптом з густих заростей виліз старий-престарий тигр, голова у нього вся у наривах так гної.

- Дівчинка, я чув, ти кликала на допомогу. Я готовий допомогти тобі - дістану лопату. Але ти повинна очистити мої нариви. Іншої дяки мені не треба.

- Ах, дідусь! Ви мені тільки дістаньте лопату, я усе для вас зроблю.

Дістав тигр лопату й став очікувати, чи виконає дівчинка своя обіцянка. Побрала дівчинка гостру паличку й прийнялася очищати нариви. Тигр запитує:

- Напевно, шкіра моя огидно пахне?

Та вірно, від наривів таке йшов сморід, що дух захоплювало, але дівчинки відповіла:

- Ні, ні, дідусь, нічого подібного.

Тигр кілька раз перепитував, а дівчинка знай усі те ж відповідає. Як тільки закінчила вона своя справа, тигр раптом перетворив, вовна його заблищала. Пропали всі нариви! Говорить тигр дівчинці:

- Давай свою бамбукову плетінку, я тобі батата гарного насиплю. Дівчинка подала бамбукову плетінку, і тигр тайкома насьшал її доверху чистим золотом і сріблом, потім закрив щільно й говорить:

- Ну, бери свою плетінку й ступай додому. Повернешся, поклич батьків, братів і сестер, закрій як випливає двері, а потім вуж відкривай плетінку. Подякувала дівчинка тигра, розпрощалася з ним, прийшла додому, покликала батьків, сестер і братів, закрила двері й відкрила плетінку. Глядь, а у ній золото й срібло так і блискають!

Не пройшло й декількох днів, як про цю подію довідалася сусідка, у якої теж була дочка. Стала вона сварити-соромити свою дочку:

- Подивися на інших! З лісу золото-срібло плетінками тягають, сестер-братів обдаровують. А ти нічого, крім диких бататов, не знаходиш. Бери лопату, ступай до гнізда білих термітів і роби всі, як сусідське дівчисько.

Пішла сусідська дочка у ліс. Закинула вона лопату у нору й стала благати тигра допомогти їй - обіцяла віддячити по совісті, будь-які його бажання виконати.

Дістав тигр лопату, а на подяку попросив очистити його нариви. Стала сусідська дочка це робити, а тигр і запитує:

- Напевно, шкіра моя огидно пахне?

- Ой, дід, ще як огидно!

- Ну добре. Досить із тебе. Давай-но свою бамбукову плетінку, я покладу тобі дечого.

Та скоріше простягнула йому плетінку. Наклав тигр повну плетінку отрутних гадюк і говорить:

- Ступай додому, поклич матір, зачини гарненько двері, а потім відкривай плетінку.

Сусідська дочка так і зробила. Прийшла додому, покликала мати, відкрили вони плетінку, думали золото й срібло ділити. А звідти стали виповзати страшні гадюки! Довелося бігцем тікати й матері й дочці.

Зараз ви читаєте казку Дві дівчинки