Як суддя Бао осла допитував

5-10-2016, 17:31 | Китайські казки

Жив за старих часів один бідняк по прозванню Ван У-Цзи — Ван П'ятий. Та був у нього осів, він на ньому хмиз так вугілля возило. Інших руки годують, а бідняка ослина спина. Беріг бідняк свого осла ну, прямо, як скарб дорогоцінний, напував, кормил, дрібну траву й те сікачем для нього рубав. Так він свого осла пестив, що шкіра у того стала гладка, щетина блискуча. Хто не побачить — всяк похвалить:

- Та насправді скарб чотириногий!

Був, звичайно, осів той упертим, так на те він і осів! З ранку до ночі копитами б'є, відпочинку собі не дає. На іншого осла якнайбільше сто двадцять цзиней нав'ючиш, а цей і двісті сорок здолає. Інший осел у один кінець збігає, а цей у два поспіє.

Нав'ючив бідняк на осла вугілля деревне, повіз у містечко продавати. Осла у воріт прив'язав, сам мішок з вугіллям на продаж поніс. Відвертав — немає осла. Замість нього до дерева інший, ледащий, осів прив'язаний. Всполошился бідняк, заметався, то на схід побіжить, то на захід кинеться, де тільки не шукав! Осла й сліду нема. Побрала Вану П'ятого досада, розсердився він, потяг паршивого осла ледащего до судді Бао скаргу подавати, так не знає, відповідачем кого сказати. Думав, думав, на осла ледащего скаргу подав.

Вийшов суддя Бао у зал, став справи розбирати. Дійшов до скарги Вану П'ятого, наказав стражникам відповідача привести й давай його лаяти:

- Тань! Ти звідки узявся? Як посмів чуже ім'я привласнювати, себе за інший видавати!

А осів голову похнюпив, мовчить, хоч би слово вимовив!

Пущі колишнього розлютив суддя Бао, як стукне стукалкою по столу, як закричить:

- Ван Чао, Ма Хань! Жваво намордник на осла надягніть! Не годуєте його, не напуваєте! Міцно-преміцно під арешт на три дні замкніть. Після знову йому допит учинимо!

Ледь не розсміялися стражники, і ті, що на піднесенні поруч судді стояли, і ті, що внизу у залі були, так не насмілилися. Довелося їм виконати наказ судді. Замкнули вони відповідача ушанованого, осла ледащего, у порожньому загоні. Тим часом новина ця на всі чотири сторони рознеслася, дивують люди, отродясь про таке не чули. Та на третій день, коли знову був суд призначений, не сотні — тисячі людей заполонили присутність. Кожному полювання подивитися.

Три рази у барабан ударили, піднявся суддя Бао у зал, на суддівське місце сів. Стражники негайно осла притягли: черево у нього ввалилося, голова опущена, дивитися шкода. Стукнув суддя стукалкою по столу і як закричить:

- Агов, варта! Дайте-но цьому паршивцеві сорок ціпків, так посабонее бийте!

- Слухаюся, — разом відповіли стражники, побрали кийки й давай осла дубасити. Десять, двадцять, тридцять — усі сорок ціпків йому дали.

Наостанку суддя Бао наказав:

- Тепер відпустите його, пускай іде, куди прагне.

А осів ледащий три дні взаперті просидів, три дні не їв, три дні не пив, сорок ціпків одержав, страху натерпівся. Як вилетить він із залу, як помчиться! Тільки його й бачили. Наказав отут суддя Бао одному стражникові да Вану П'ятому по сліду піти, подивитися: у чий він будинок забіжить — той і є його хазяїн, той самий злодій, який осла у Вану П'ятого повів, а свого ледащего залишив.

Пішли Ван П'ятий зі стражником по сліду, з ними ще трохи зевак увязалось, цілих п'ятнадцять чи пройшли, дивляться — осел ледащий до хазяїна одного хутора забіг. Пішли люди за ослом слідом. Знайшли, звичайно, осла, якого у Вану П'ятого повели, і самого злодія схопили.

Зараз ви читаєте казку Як суддя Бао осла допитував