Два місяці

29-08-2016, 15:38 | Камбоджійські казки

Одна лукава людина позичила гроші. Він дав розписку, позначену першим днем п'ятого місяця місячного року, зобов'язуючись сплатити борг і відсотки, коли буде два повні місяці.

Наприкінці двох місяців, тобто двох місяців, позикодавець прийшов вимагати свої гроші. Тому що боржник відмовився платити, то він приніс скаргу до суду. Суддя викликав боржника, який сказав:

- Я визнаю, що позичив гроші у скаржника. Але, згідно з нашою умовою, я повинен заплатити, коли буде два місяці. Та ось раптом мій позикодавець приносить вам скаргу до настання строку. Подивитеся наверх, господии суддя: якщо ви побачите два місяці, я заплачу негайно.

Суддя подивився на небо й побачив тільки один місяць. Він оголосив, що, згідно з розпискою, боржником покладається заплатити борг, коли їх буде дві. Позикодавець, якому було відмовлено у позові, відвідав зайця сопхеа.

- Ваша справа простої, - сказав той.- Ідіть за дошками й бамбуком.

Зробіть гарний пліт. Увечері ви купите рисової горілки, приготуєте вечерю на плоті, і ми весело повечеряємо!

Позикодавець послухався рад. А заєць запросив суддю розділити трапезу й попросив його захопити із собою обох супротивників.

Коли настав вечір, заєць привів запрошених на пліт і запропонував їм вишукані блюда й рисову горілку. Сам він не їв нічого, крім спілих бананів і листів аронника.

Покінчивши з їжею, заєць навів розмову на справу про розписку. Він запитав суддю, як той збирається розв'язати суперечка. Суддя відповів, що справа ще не закінчена, що він ще не може висловитися остаточно, але що, безсумнівно, він буде судити згідно з точним змістом розписки: у ній сказане, що борг повинен бути сплачений, коли буде два місяці. Заєць запитав:

- чи Дозволите мені поставити запитання боржникові?

- Звичайно, - дозволив суддя.

- Якщо я вірно зрозумів, - звернувся заєць до боржника, - ви зобов'язалися заплатити ваш борг не через два місяці, тобто два місяці, а коли будуть видні відразу два місяці? Ви саме так обіцяли?

- Саме так, - лукаво підтвердив боржник. - Нехай мені покажуть одночасно два місяці, і я готовий платити.

- Пан суддя, - проголосив заєць, - у такому випадку я прошу вас змусити заплатити борг моєму підзахисному негайно. Суддя підняв очі.

- Я бачу тільки один місяць, - сказав він.

- Подивитеся гарненько, пан суддя! Там нагорі, у небі, один місяць, і ось інша, у воді. чи Бачите ви, пан, два місяці? Обидві вони червоного золота, обидві круглі й повні!

Та тоді суддя наказав боржникові не сходячи з місця сплатити свій борг.

Зараз ви читаєте казку Два місяці