Камінь Скесси

23-10-2016, 12:12 | Ісландські казки

По сусідству із Церковним хутором, що перебуває у Хроуартунге, нагромаджуються вигадливі скелі. За давніх часів там у печері жила чету третлей. Чоловіка кликали Тоурир, а ім'я дружин невідомо. Щороку третли за допомогою чаклунських чарів заманювали до себе у печеру із Церковного хутора пастора або пастуха. Один з них неодмінно зникав. Так тривало, поки на цьому хуторі не поселився пастор по імені Ейрик. Пастор Ейрик була людей мудра, і своїми молитвами він зруйнував чари третлей. Підійшов святвечір, і, як скесса не билася, їй не вдалося роздобути ні пастора, ні пастуха. Тоді вона сказала чоловікові:

- Нічого у мене нині не виходить. Тільки я починаю чаклувати, як мені чудиться, начебто мене огортає гаряча хмара, воно ось-ось проникне у мене й спопелить ущент. Більше я й намагатися не буду. Прийде тобі піти й роздобути нам їжу, адже у нас у печері немає ні крихти їстівного.

Не хотілося третлю йти, але дружина вмовила його. Вийшов він з печери й прямо через гірський хребет відправився на захід, де знав одне гарне озеро. З тих пір і цей хребет, і озеро люди називають його іменем. Прийшов третль на озеро, зробив у льоді ополонка, ліг і став ловити форель. А у той день був сабоний мороз, і третль примерз до льоду. Наловив він риби. удосталь, праг устати, так не отут-те було. Смикався він, смикався — нічого не допомагає, промерзнув третль до самих костей і випустив дух.

А скесса сидить голодна й злиться, що чоловік так довго не вертається. Чекала вона, чекала, а потім побігла його шукати. Тим же шляхом, через хребет, вона прийшла до озера й застала третля вже бездиханним. Стала вона відривати його від льоду, так побачила, що їй це не під силу, скинула вона тоді на плече зв'язку риби й голосно крикнула:

- Відтепер тут риба ловитися не буде!

Та треба сказати, що її слова виявилися віщими: більше у тому озері ніхто не піймав ні рибини.

Створила скесса закляття й відправилася до себе у печеру. Але тільки вона піднялася на гребінь, як на сході зайнявся день і пролунав дзвін. Та негайно вона перетворилася у величезний камінь, який люди тепер так і кличуть: Камінь Скесси.

Зараз ви читаєте казку Камінь Скесси