Каульвюр змагається із Семундом Мудрим

20-07-2016, 14:16 | Ісландські казки

Одного разу Каульвюр, який разом із Семундом вчився у Школі Чорнокнижництва і якого Семунд у свій час позбавив від чорта, сказав своїм домашнім, що він прагне відвідати Семунда й подивитися, чи зможе він перевершити старого друга у чорній магії.

Приїхав він у Одди, так називався хутір, де жив Семунд, і постукав у двері. Семунд послав працівника довідатися, хто приїхав. Працівник нікого не побачив, повернувся й сказав, що там нікого немає. Знову пролунав стукіт. Семунд послав іншого працівника, але й той нікого не побачив, хоча всі будівлі обійшов.

Нарешті постукали втретє. Семунд підхопився й говорить:

- Видне, гість Усе-таки прагне, щоб його знайшли.

Вийшов він сам і побачив Каульвюра сина Ауртни. Друзі сердечно обнялися. Каульвюр попросив дозволу залишитися, і Семунд запросив його у будинок. Але Каульвюр сказав, що треба спочатку стриножити його коня.

- Хоч і ніяково звертатися до тебе з таким проханням, але мені було б приємно, якби ти зробив це сам, — сказав Каульвюр.

Семунд обіцяв усе зробити власноручно й пішов. Він не вертався так довго, що Каульвюр навіть здивувався.

- Ти що ж кінь стриножити не можеш? - запитав він Семунда, коли той повернувся.

- Стриножити коня справа нехитра, — відповів Семунд, — якщо б тільки я знав, де у неї ноги.

- Думаю, вони у неї під черевом, як у всіх коней, — сказав Каульвюр.

Семунд знову пішов надовго, але нам так і невідомо, чи вдалося йому зрештою стриножити той коня.

Повернувшись, він попросив гостя подарувати у будинок. Сам він пройшов уперед зі свічею й зупинився у сінях. Каульвюр праг увійти слідом, так втратив двері й ніяк не міг відшукати її. Отут і дружина Семунда вийшла довідатися, хто до них приїхав.

- Мій друг Каульвюр, — відповів їй Семунд.

Дружина здивувалася, чому він не запрошує гостя у будинок.

- Давно вже запросив, — відповів Семунд.

Тоді вона прагла сама піти за гостем, але Семунд не дозволив. Довго їм довелося чекати, Доки Каульвюр знайшов двері й потрапив у будинок. Він був сам не свій від злості й попросив господарку принести йому побільше води.

- Навіщо тобі стільки води? - поцікавився Семунд.

- Думаю, що сьогодні ввечері вона знадобиться не мені одному, — відповів гість.

Каульвюра провели у парадну кімнату, подали йому м'ясо й дали ніж. Почав він є, але ніж був тупий і нічого не різав. Тоді Семунд побрав ніж і пішов його точити. Повернувшись, він віддав ніж Каульвюру й попередив, щоб той був поосторожней — ніж тепер дуже гострий.

- Дрібниці, — сказав Каульвюр, але, відрізаючи перший же шматок, розсік тарілку, стільницю й власне коліно.

- Я ж попереджав тебе, — сказав Семунд, але Каульвюр відповів, що ця рана несмертельна, і перев'язав її.

У ті часи був звичай читати застільну молитву до й послу їжі. Тільки Каульвюр почав читати молитву після їжі, як Семунд змертвів і відкинувся на спинку стільця. Каульвюр велів сприснути його водою. Дружина Семунда так і зробила, але це не допомогло. Тоді Каульвюр підхопився й теж став бризкати на Семунда, той отямився й по наказу Каульвюра випив води.

- Я знав, що не мені одному захочеться пити нині ввечері, — сказав Каульвюр. - Не даремно я так довго шукав твої двері.

На цьому друзі припинили свої забави й здраво обговорили, хто ж з них більш знаючий у чаклунстві. Та Каульвюру довелося визнати, що Семунд осягся премудрості Школи Чорнокнижництва усе до єдиної.

Зараз ви читаєте казку Каульвюр змагається із Семундом Мудрим