Ось би я посміявся, будь я зараз живий!

2-07-2016, 10:39 | Ісландські казки

Якось раз дві баби посперечалися, чий чоловік глупее. Сперечалися вони, сперечалися й розв'язали нарешті випробувати їхню дурість на ділі.

Приходить один з мужиків додому й бачить: сидить його баба за прядкою й пряде, тільки кудели на прядці немає, та й нитки на веретені не видне. Подивувався мужик на таку роботу й розв'язав, що його баба рехнулась.

- Ніяк ти сдурела? - запитує він у неї. - Хто ж це пряде без кудели, звідки ж у тебе нитка візьметься?

- А я Та не сподівалася, що ти мою пряжу розглянеш, — відповідає дружина. - Уж боляче вона тонка. Прагну наткати з неї сукна так зшити тобі нове плаття.

Зрадів мужик, ось, думає, повезло: і дружина попалася роботяща, і нове плаття у нього скоро буде. Один день баба пряде, іншої пряде, а на третій ставить кросни й починає ткати. Тільки не видне на кроснах основи, снує човник по порожньому верстату. Слухає мужик, як кросни стукають, і не нарадується. А баба знай собі тче так посміюється. Потім вона робить вигляд, що знімає тканину із кросен, валяє її, як ведеться, розкроює й шиє. Ось покінчила вона із шиттям і пропонує чоловікові примірити нове плаття. А щоб він його, спаси бог, не порвав, вона робить вигляд, що допомагає йому. Чоловік, бідолаха, коштує нагишом, а йому думає, начебто на ньому нове ошатне плаття, і вуж він радий-радехонек.

Тепер треба розповісти про другу бабу. Приходить її чоловік додому, а вона у нього запитує:

- Ніяк ти занедужав? На тобі особи немає!

Здивувався мужик, а баба клопоче — у постіль його укладає. Повірив їй мужик, що він занедужав, ліг і лежить шаром. А через кілька днів вона його вуж обряджати ладить.

- Це навіщо? - запитує він. А вона відповідає, що нині ранком він помер і треба його у труну класти. Лежить мужик, чекає, коли його у труну покладуть. Призначила баба день похорону, найняла шістьох носіїв і запросила товарку із чоловіком проводити небіжчика у останню путь. А теслі вона покарала просвердлити збоку у труні дірочку, щоб її чоловікові видне було, що робиться зовні. Стали носії виносити труну, «небіжчик» побачив голого сусіда так як закричить:

- Ось би я посміявся, будь я зараз живий!

Як по-вашому, який же з них був глупее?

Зараз ви читаєте казку Ось би я посміявся, будь я зараз живий!