Пастух із Гримстунги

14-08-2016, 09:44 | Ісландські казки

У Гримстунге жив-був пастух, шустрий і роботящий. Один раз він недорахувався овець, пішов шукати їх на пустище й знайшов, але у той же час він побачив, що біжить до нього тролля-скессу. Вона швидко наблизилася до нього, схопила й віднесла його у своє лігвище.

Там була її стара й дуже потворна мати. Вони дуже добре ставилися до нього, але йому там не подобалося, хоча він не бачив ніякого способу втекти від них.

Улітку вони ламали хмиз для багаття, а у різдвяну ніч обидві вони сказали йому розвести вогонь під горщиком з м'ясом і прикинулися сплячими. Він голосно шарудів хмизом, щоб перевірити, чи сплять вони, тому що не повірив ім. На другу ніч різдва вони веліли йому займатися тим же самим. Він помітив, що баба спить міцно, а її дочка – немає. На третю ніч різдва усе пройшло точно так само. Вони обидві міцно заснули.

Тоді він негайно підхопився й побіг ладь. Пастух не зупинявся, поки не прийшов у Гримстунгу. До нього підбіг якийсь юнак, але він відразу ж відправився на дзвіницю й прийнявся люто дзвонити, щоб усе вийшли. А скесса прийшла на схил вище хутора й сіла там. Він квапливо розповів про свої пригоди.

Коли розвидніло, скессу знайшли нагорі схилу, вона була мертва. Бідолаха вмерла від пологів. Пастух після цього дуже прославився. Він довго жив у Гримстунге, і священик видав за нього свою дочку.

Зараз ви читаєте казку Пастух із Гримстунги