Скотта з Річкового Хутора

20-09-2016, 12:05 | Ісландські казки

Одного бонда кликали Йоун; він жив на Річковому Хуторі, у нього була дочка Гудбьерг. Коли він лежав на смертному ложі, він дав своєї дочки овечу кістку, у якій були пробки, і сказав їй не виймати ці пробки, інакше їй не поздоровится.

Потім старий умер, а його дочка Гудбьерг вийшла заміж за людину по імені Ейрик, і вони переїхали жити на Річковий Хутір після Йоуна.

У ті часи на Летовье Кремінної Ріки жив бонд, якого кликали Сігурд. Земля його була ялов, і він праг огородити собі землю Річкового Хутора. Подружжя з Річкового Хутора прагли прогнати Сігурда ладь, але не зуміли.

Тоді Гудбьерг спало на думку, що тепер час відкрити кістка. Тому вона витяглася пробки, звідти вилетів густий дим. Він зібрався й перетворився у жінку, якщо тільки можна назвати це жінкою.

Гудбьерг веліла їй негайно ж відправлятися й прогнати Сігурда з Летовья Кремінної Ріки. Примара відразу відправилася й так погано звертався із Сигурдом, що йому довелося перебратися спати на інший хутір, тому що, за його словами, немає ніякого спокою спати будинку через, що переводять його демонів.

Наступною весною Сігурд покинула своя ділянка через цю напасть. Ледь Скотта виконала доручення, вона повернулася додому до Гудбьерг і запитала, куди їй направитися тепер. Але Гудбьерг розгубилася, і тоді Скотта прийнялася мучити її, і зрештою вона збожеволіла. Шаленість часта зустрічалося у її роді, а одна з її близьких родичок розкрила собі вени.

Зараз ви читаєте казку Скотта з Річкового Хутора