Королівський син Асмунд і його сестра Сигни

5-06-2016, 16:50 | Ісландські казки

Одного разу у якійсь країні правил король. Він був одружений, і у нього із дружиною було дві діти, син і дочка. Його сина кликали Асмунд, а дочка – Сигни. Вони були кращими з королівських дітей, які були відомі людям у ті часи, і вони вивчили всі мистецтва, які покладалося знати королівським дітям. Вони виросли у свого батька у великій милості.

Король подарував своєму синові Асмунду два дуби, які стояли у лісі. Для забави він видовбав їх і зробив усередині кімнати. Часто Сигни ходила з ним і захоплювалася дубами. Її хотілося володіти ними разом з ним. Він дозволив їй це, і вона носила туди різні коштовності, які давала їй її мати.

Одного разу їх батько відправився у похід, а королева тим часом занедужала й умерла. Тоді брат і сестра пішли у ліс і поселилися у дубах. У них були із собою запаси на цілий рік.

Тепер розповімо про те, що у іншій країні правил один король. У нього був син, якого кликали Хринг. Хринг почув про красу Сигни й розв'язав просити її руки. Він побрав у свого батька корабель для подорожі. Йому дул попутний вітер, і він приплив у ту країну, де жила Сигни.

Але коли він зібрався йти до палацу, він побачив жінку, яка йшла назустріч, надзвичайно гарну, що він ніколи не бачив подібної. Він запитав, хто вона така, а вона відповіла, що вона королівська дочка Сигни. Він запитав, чому вона гуляє одна. Вона сказала, що горює по своїй матері, а її батька ще немає будинку.

Королівський син розповів, яка у нього до неї справа, що він тут для того, щоб одружитися на ній. Вона добре це прийняла, але попросила його йти до кораблів, а їй ще потрібно у ліс. Вона пішла до дубів, вирвала їх з коріннями, потім поклала один на спину, а інший перед собою, принесла їх до моря й занурила на корабель.

Вона зробилася як раніше гарної й сказала королівському синові, що це її багаж, а іншого майна у неї немає. Вони поплили додому, і його батьки й сестра дуже раділи за нього. Він привів Сигни у гарний замок і велів посадити дуби перед вікнами.

Через полмесяца він прийшов до неї й сказав, що праг би одружитися на ній, і приніс заодно багато прекрасної тканини для весільних убрань їм обом, і вона повинна зшити їх.

Коли він пішов, вона кинула тканину на підлогу, зашуміла, перетворилася у огидну велетку й сказала, що не знає, як зробити такі плаття, тому що вона нічим ніколи не займалася, крім як їла людське м'ясо й гризла кінські кості. Вона зашуміла ще більше й сказала, що вмре від міста, якщо не прийде її брат Ярнхойс (Залізний Череп) з ящиком, як він обіцяв.

Але у цей час три дошки у підлозі замка розкрилися й звідти вийшов велетень із дуже більшим ящиком. Вони вдвох відкрили ящик, і він був наповнений людськими тілами. Вони проковтнули їх, і її брат пішов униз тим же шляхом, і у підлозі не залишилося ніяких слідів ходу. Наситившись, вона зашуміла ще більше, чим раніше, схопила тканину й прагла її розірвати у жмути.

Тепер розповімо про королівські дітей, які були у дубах і усе це бачили. Асмунд попросив Сигни вийти з дуба й побрати цю тканину, чому вдень і вночі чути цей дикий шум.

Сигни зробила так. За шість днів вона зшила плаття, як тільки могла, потім вийшла з ними й поклала їх на стіл. Велетка обрадувалася цьому.

Ось королівський син прийшов до неї, і вона віддала йому плаття. Він захопився її рукоділлю, і вони ніжно розсталися.

Велетка поводилася як і раніше, поки не прийшов Ярнхойс. Тепер Асмунд бачив усе це входження, пішов до королівського сина й запросив його подивитися днем на забаву, яка відбувається у замку новоприбулої королівської дочки. Він здивувався, почувши таке про свою наречену.

Вони вдвох пішли й сховалися так, щоб можна було спостерігати за нею. Вона шаленіла, як раніше, і сказала Ярнхойсу, коли він прийшов:

- Коли я вийду заміж за королівського сина, я заживу краще, чим зараз. Тоді я вб'ю весь цей набрід у палаці й запрошу сюди мій рід, і тоді, я думаю, тролі полюблять мене й мого чоловіка.

Королівський син так розгнівався через це, що підпалив замок, і той згорів дотла. Тепер Асмунд розповів йому усе про дуби, і він дуже здивувався красі Сигни й тому, що вони були усередині. Він посватав Сигни, сестру Асмунда, а Асмунд – сестру Хринга. Зіграли обидві весілля. Асмунд повернувся додому до свого батька. Зяті одержали держави після своїх батьків і правили до старості. Та так закінчується ця історія.

Зараз ви читаєте казку Королівський син Асмунд і його сестра Сигни