Тенали Рамакришна й богиня Розжарюй

19-10-2016, 17:12 | Індійські казки

Говорять, що замолоду своєї Тенали Рамакришна поклонявся чорній богині Розжарюй. У славу цієї великої богині він прочитав безліч молитов і заклинань, розморював себе довгим постом, приносив рясні жертви її храмам. Богиня Розжарюй була задоволена настільки ревним служінням свого юного бхакта й розв'язала сама нагородити його. Одного разу вночі вона з'явилася Рамакришне у своєму найстрашнішому обличчі - з десятьма головами, у поясі з отрутних змій, прикрашена намистом із черепів асуров і бхутов. У руках богиня тримала два

Глечика. У одному було густе, солодке молоко, а у іншому - кислий кисляк. Богиня поставила обоє глечика перед Рамакришной і знаком наказала йому: вибирай! Рамакришна, не говорячи ні слова, побрав обоє глечика й випив їх один за іншим. Богиня здивувалася, але нічого не сказала, а Рамакришна схилився перед нею у восьмичлен-ном уклоні й мовив:

- Про матір усіх живучих! Якщо ти прагнеш винагородити мене за любов до тебе, відповідай на моє питання!

Богиня подумала: "Це, мабуть, дуже важливе питання", - і нахилила свої десять голів на знак згоди.

Тоді сказав Рамакришна, зберігаючи на особі своєму вираження шанобливе й глибокодумне:

- Мати всіх живучих! Ми, люди, незначні твої створення, маємо тільки один ніс. Та Усе-таки, коли у нас нежить, ми випробовуємо більші незручності - нам доводиться раз у раз чхати, сякатися й витирати ніс, а це ж так утомливо! Повідай же мені, про дееяти-головая, як надходиш ти, коли у тебе буває нежить?

Богиня розсміялася.

- Ти станеш поетом і усе життя будеш смішити людей, так що люди будуть кликати тебе Бешкетний Поет! - сказала вона й зникла.

Хто знає, може бути, слова богині були страшним закляттям, але Рамакришна прийняв їх як благословення й не жалував про це до кінця своїх днів.

Зараз ви читаєте казку Тенали Рамакришна й богиня Розжарюй